Categorieën
Herfst Lente Slide Winter Zomer Zonsondergang

12 Maanden Zonsondergangen 2017

12 Maanden Zonsondergangen 2017

12 Months Sunsets 2017


12 Maanden Zonsondergangen 2017

Ik heb een overzicht van zonsondergangen gemaakt van 2017
Heb daar uit elke maand een foto gekozen, die ik persoonlijk de mooiste vond van die maand.
Altijd moeilijk om dit soort keuzes te maken, als je veel van dit soort foto’s maakt!
Meerdere per maand, dan wordt het blog te lang met te veel foto’s, vandaar één per maand.

Zonsondergang is het moment waarop de zon onder de horizon verdwijnt. De zon is pas ondergegaan op het moment dat de hele zonneschijf niet meer te zien is, waardoor de dag gemiddeld iets langer is dan de nacht (de nacht begint pas als de zon helemaal onder is en eindigt al op het moment dat het eerste stukje zon te zien is). Door reflectie in de atmosfeer blijft het nog wel enige tijd licht waardoor zonsondergang niet gelijkstaat aan het moment wanneer het donker wordt. De tijd tussen het moment waarop de zon al onder is, maar het nog niet helemaal donker is, heet schemering: schemering is een overgang en zonsondergang is een moment. Het duurt 3 tot 4 minuten vanaf het moment dat het eerste randje van de zon achter de horizon verdwijnt tot aan de ondergang, ten gevolge van de diameter van de zon (0,53°). Deze duur is afhankelijk van seizoen en breedtegraad van de waarneming; vanaf de evenaar duurt het iets meer dan 2 minuten. Het einde van de dag wordt vaak gezien als het moment waarop de zon onder gaat.

Merkwaardigheden
De zon is langer zichtbaar dan ze daadwerkelijk boven de horizon staat. Dit komt doordat de atmosfeer een verticale dichtheidsgradiënt vertoont: in de bovenlucht is de atmosfeer ijler dan aan het aardoppervlak (de druk daalt met 1% per 100 meter). Samen met het kleinere effect van de temperatuursgradiënt zorgt dit voor een lichtbreking die de zonnestralen rond de aarde ombuigt. Door dit effect wordt, zowel ‘s morgens als ‘s avonds, de tijd dat het licht is met in totaal zo’n 5 minuten verlengd. Een bijkomend gevolg van de dichtheidsgradiënt is dat de zon optisch wordt afgeplat.

De lucht is bij een laagstaande of ondergaande zon vaak rood of oranje gekleurd (avondrood) door de Rayleighverstrooiing. Deeltjes in de atmosfeer verstrooien blauw licht, waardoor de hemel meestal blauw oogt. De overige golflengtes blijven in de stralen van de zon, zodat de zon een iets gelere kleur krijgt. Bij een laagstaande zon worden ook de andere kleuren verstrooid, behalve rood (dat de grootste golflengte heeft en moeilijk te verstrooien is), waardoor de hemel rond en lager dan de zon rood kleurt. Overigens is het effect ook bij zonsopgang te zien, maar minder sterk omdat de lucht aan het begin van de dag minder stof bevat waardoor de verstrooiing minder is.

Bron: Wikipedia

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500px

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

12 Maanden Zonsondergangen 2017 12 Maanden Zonsondergangen 2017 12 Maanden Zonsondergangen 2017

10 reacties op “12 Maanden Zonsondergangen 2017”

Gelukkig hoef ik niet te kiezen, want dan zou ik het heel moeilijk krijgen. Hoewel, de laatste …
Ze zouden zo bij mij aan de muur mogen hoor, een twaalfluik, is weer eens wat anders dan een drieluik. 🙂

Heb er wel van gehoord Jan, maar nog nooit gezien of vast gelegd, wel dat er een straal recht omhoog van de zon scheen, maar die was niet groen.

Knap dat je het tot twaalf hebt kunnen beperken, ik vind het al moeilijk om een keuze uit deze twaalf te maken. Mijn top drie in willekeurige volgorde: januari, februari en december.

Nog wel even een vraag. Jij maakt regelmatig foto’s van de zonsondergang aan zee … Is het jou wel eens gelukt om de befaamde ‘groen flits’ of ‘green flash’ (https://nl.wikipedia.org/wiki/Groene_flits) in beeld te vangen?

Prachtig foto’s maakt jij. Echt super!!Zonsondergang en zonsopgang is zeker heel mooi fotografeert Bram. Ik heb je foto’s genoten om te zien.Je verhaal ook. Ik wens jou fijne week toe1
Groetjes Jacqueline & Ferry.

Reacties zijn gesloten.