Categorieën
Goeree-Overflakkee Landbouw Slide

Aardappels, Maïs en Bieten oogsten

Aardappels, Maïs en Bieten oogsten

Potatoes, Corn and Beet harvests

Aardappels, Maïs en Bieten oogsten

Aardappels, Maïs en Bieten oogsten

Aardappels, Maïs en Bieten oogsten

Aardappels, Maïs en Bieten oogsten

5X7F3240

5X7F3242

5X7F3252

5X7F3268

5X7F3285

5X7F3289

5X7F3291

5X7F3293

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Aardappel

De aardappel (Solanum tuberosum) is een plant die ondergronds een energievoorraad in de vorm van zetmeel aanlegt. Het zetmeel wordt bewaard in knollen, die aardappelen of aardappels worden genoemd. De knollen worden gevormd aan ondergrondse stengels, stolonen genoemd. De aardappel is in de wereld het belangrijkste voedselgewas na rijst, tarwe en mais.

De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar is in veel Europese landen sinds de 16e eeuw een van de basisvoedingsmiddelen. In vele landen, waaronder Nederland en België, wordt de aardappel gezien als maaltijddrager. In andere landen telt hij mee als groentesoort.
Bron: Wikipedia

Maïs

Mais of maïs (Zea mays subsp. mays) is een graan afkomstig uit Midden-Amerika en behoort tot de grassen.
Mais komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika, waar het gewas door de oorspronkelijke bewoners veredeld werd tot grotere, voedzamere kolven. Zij zochten steeds de beste, lekkerste en grootste kolven uit om de mais mee voort te planten. Waarschijnlijk zijn ze ooit begonnen met de teosinte, een klein grasplantje. Columbus, die in 1492 Amerika ontdekte, heeft de maisplant meegenomen naar Spanje, waar het gewas direct goed gedijde. Voor het koudere klimaat hebben de Europeanen de mais zelf verder veredeld, waarna de plant het in koudere gebieden ook steeds beter ging doen.
Bron: Wikipedia

Suikerbiet

De suikerbiet of beetwortel (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. altissima) is een wortelgewas dat wordt geteeld voor de winning van suiker. De plant is een kweekvorm van de biet (Beta vulgaris subsp. vulgaris). Er zijn tal van rassen, die verenigd worden in de cultivargroep Altissima.

De suikerbiet is in België en Nederland een belangrijke bron van suiker. De suikerbiet is niet eetbaar, daar is de biet veel te hard voor. Om de suiker uit de suikerbieten te winnen vindt een complex productieproces plaats waarbij de bieten worden gesneden en gekookt en het sap wordt gecentrifugeerd. Tijdens het proces komen verschillende bijproducten vrij, die niet worden weggegooid maar in andere producten worden verwerkt.

De plant wordt tot 80 centimeter hoog, de bloemen zijn geplaatst op een steel en zijn klein, ze hebben geen opvallende kleuren. Van de suikerbiet wordt door de suikerindustrie wel beweerd dat de plant meer CO2 zou wegvangen dan andere gewassen, maar deze bewering klopt niet.
Bron: Wikipedia

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Aardappels, Maïs en Bieten oogsten Aardappels, Maïs en Bieten oogsten Aardappels, Maïs en Bieten oogsten

7 reacties op “Aardappels, Maïs en Bieten oogsten”

Dit is met recht een prachtige oogstserie. Het is hard werken voor de oogstmannen en oogstmachines.
Heel mooi zoals je de machines in het weidse landschap hebt vastgelegd.

alles moeten weer naar binnen gehaald voordat winter komt. Ik vind deze foto’s heel erg mooi om te zien. Suikerbieten hadden paar jaren geleden in Halfweg in vlakbij Haarlem. Het is allang niet meer. Daar werden apermenten gebouwd. We wonen wel vlakbij. Wij roken toen altijd naar suikerbieten. Zie linkje eronder

https://nl.wikipedia.org/wiki/SugarCity_%28Halfweg%29

Twee hoge toren is veranderd. Kosten ook duur.

Jou foto’s en verhalen is interessant om te lezen. Aardappelen worden veel gebruikt. Nogmaals prachtig foto’s Bram.

prachtige foto’s van dit boeiend onderwerp Bram..

men is hier voornamelijk met de maisoogst bezig, bieten staan er trouwens niet veel….

de aardappeloogst zou hier tegengevallen zijn…

prettige dag gewenst

Altijd interessant dat je dit laat zien, want dat zie je in de stad natuurlijk nooit. Prachtige foto’s met voor mij stadse een leerzaam onderwerp!

Reacties zijn gesloten.