Categorieën
Bloemen Landbouw Slide Vlinders en Insecten Zomer

Akkerranden Bloemen Vlinders

Akkerranden Bloemen Vlinders

Flower borders Flowers butterflies

Akkerranden
Akkerranden zijn drie, zes of negen meter brede stroken met bloemen of planten die een akker omzomen.
Die breedte is afgeleid van het formaat van landbouwmachines en blijkt in de praktijk een juiste maat te zijn voor een natuurlijke omlijsting.

Akkervogels
De stroken worden ingezaaid met bloemen of planten. Hiervan profiteren zowel broedende als overwinterende vogels, wat hun overlevingskansen binnen de moderne landbouw verhoogt. De randen leveren in het voorjaar broed- en schuigelegenheid, in de zomer een hoog voedselaanbod aan insecten en in de winter aan zaden en voldoende dekking. Ze voldoen kortom het hele jaar door voor akkervogels.

Faunarand is een (eufemistische) aanduiding voor een braakliggende of met een speciaal gras- of bloemenmengsel ingezaaide strook langs een akkerland en grasland, waarmee geprobeerd wordt om ongewervelden (zoals insecten), akker- en weidevogels in intensief gebruikte landbouwgebieden een kans te geven om te overleven. Veel ingezaaide soorten in faunaranden zijn groenbemesters als bladrammenas en witte mosterd , luzerne, klaproossoorten, zomergranen (zomertarwe en zomergerst) en winterrogge. Het is een met behulp van overheidssubsidie verbrede akkerrand.

Doel
Het doel van faunaranden is:

  • onderkomen, broedgelegenheid, voedsel en bescherming voor allerhande dieren bieden;
  • langs watergangen zorgen voor vermindering van de concentraties van met name nitraat en chloride in het water, beschermening bieden tegen uitspoeling;
  • een bijdrage leveren aan de natuurlijke bestrijding van ziekten en plagen doordat natuurlijke bestrijders als loopkevers, spinnen, larven van zweefvliegen, sluipwespen en roofwantsen er kunnen leven;
  • door hun bloemenrijkdom het boerenbedrijf als milieuvriendelijk presenteren en recreatie bevorderen.

Bron: landschaps beheer zeeland en Wikipedia

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500px

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Akkerranden Bloemen Vlinders Akkerranden Bloemen Vlinders Akkerranden Bloemen Vlinders

11 reacties op “Akkerranden Bloemen Vlinders”

Hoi Bram,
werkelijk een schitterende serie van deze wilde bloemen en de bijtjes en vlinders. Je informatie daarbij is ook heel leerzaam en interessant. Ik hou erg van die akkerranden en je laat werkelijk prachtige foto’s zien zeg. De vlinder in foto 16 (bloem en vlinder) is een Icarusblauwtje vrouwtje. Zij is nl bruin en blauw aan de binnenkant van de vleugels.
Ik heb super genoten!

Groetjes, Helma

Kijk eens wat is hier mooie foto’s om te kijken. Echt schitterend om te zien. Vlinders houden van vlinders aan te trekken. Stuifmeel zijn ze gek op.Echt genieten!
Groetjes,

Wat een heerlijk zomerse serie met al die kleurrijke bloemen en vlinders. De subtiele kleurencombinatie van het icarusblauwtje en die fraaie blauwe bloem steelt wat mij betreft de show vandaag.

ohhh bram wat mooi zulke akkerranden en dat blauwtje … dat is wel mijn absolute favoriet, veel vlinders gezien deze zomer vind ik, en jij ?

Wat een feest is het hier om zoveel mooie planten en vlinders te zien. Ik vind vlinders vastleggen al een mooie bezigheid en als ze dan ook nog op zulke mooie bloemen zitten dan is het een cadeautje.
Daar kun je je wel uitleven met je camera.

Wat een genot om naar deze foto’s te kijken. Ik heb ze meerdere malen op mij in laten werken, zo mooi! Chapeau!

Reacties zijn gesloten.