Categorieën
Goeree-Overflakkee Landschap Lente Slide

April een lente dag met wolken

April een lente dag met wolken

April a spring day with clouds

Wolk

Een wolk is een zichtbare verzameling wolkenelementen – al dan niet onderkoelde waterdruppeltjes of ijskristalletjes – in de atmosfeer op enige hoogte van het aardoppervlak.

Wolkenvorming

In verzadigde lucht is de relatieve luchtvochtigheid 100%. Dit kan gebeuren door verdamping van wateroppervlaktes, menging met verzadigde lucht en afkoeling van onverzadigde lucht of een combinatie daarvan. Aan de grond kan dit leiden tot mistvorming – fysisch is mist hetzelfde als een waterwolk. Voor wolkenvorming is vooral afkoeling van belang. Dit treedt adiabatisch – zonder warmte-uitwisseling met de omgeving – op bij luchtstijgingen. Voorbij het condensatieniveau vindt dan condensatie plaats rond condensatiekernen. Zonder die aerosolen zou condensatie pas bij een grote overschrijding van de verzadigingsdampdruk optreden. Deze oververzadiging kan in volkomen schone lucht oplopen tot 300 à 400% voordat condensatie optreedt.

Kleur

De minuscule druppeltjes en ijskristallen van 0,001 tot 0,1 mm doorsnede zijn door de enorme aantallen toch zichtbaar als het wit of lichtgrijs van de wolk. Dit komt doordat de gecondenseerde waterdamp waar een wolk uit bestaat, een groot deel van de zonnestralen die erop schijnen reflecteren en verstrooien. Dit gebeurt over het gehele kleurenspectrum vrijwel even sterk, waardoor de overheersende kleur wit is. De witheid wordt wel uitgedrukt als reflectiecoëfficiënt albedo en neemt over het algemeen af met de hoogte.

Onder bepaalde omstandigheden kunnen wolken ook andere kleuren aannemen, zo kunnen wolken in de avondzon een fel rood uiterlijk krijgen, het avondrood. Dit komt doordat de zonnestralen dan een langere weg moeten afleggen door de atmosfeer, waarbij vooral het blauw uit het kleurenspectrum verstrooid wordt. Wat overblijft is hoofdzakelijk het rood en geel. De meest ongewone kleur voor een wolk is groen, omdat daarvoor zowel het rood als het blauw uit het spectrum gefilterd moet zijn. De groene flits kan plaatsvinden als een grote hoeveelheid water van achteren door rood licht beschenen wordt, bijvoorbeeld bij een laag staande zon. Aangezien water hoofdzakelijk het rood absorbeert en het blauw al verstrooid is in de atmosfeer door de langere weg die het zonlicht heeft afgelegd, blijft groen als restkleur over.

Bron en meer info over wolken: Wikipedia

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500px

bedankt / thanks
April een lente dag met wolken

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

April een lente dag met wolken April een lente dag met wolken April een lente dag met wolken

9 reacties op “April een lente dag met wolken”

Prachtig deze wolkenluchten. Je laat ze ook in mooie landschappen zien. De wolken boven het water geeft een “machtig” aanzien.

Niet om het een of ander Bram maar dit zijn echt hele mooie foto’s!!! Die gele bermen met dat koolzaad is echt prachtig om te zien. Ik mag dan ook hele graag van die volle weilanden met paardenbloemen zien 🙂
Je wolkenluchten zijn ook hele gaaf. Mooie diepte zit er in je foto’s met de wolken en ja, je ziet ook steeds wat anders als je naar de wolken kijkt. Heel mooi fenomeen. De windwijzer is ook echt een plaatje zeg. Heel mooi blog.

Groet, Helma

een prachtige reeks Bram waarbij het koolzaad in de bermen mij zeer opvalt…

de vierde foto is hier wel mijn voorkeur..

prettige dag

Prachtig om te zien. Wolken kunnen gauw veranderen. Bij jou foto’s zie je goed. Je maakte mooie foto’s. De laatste foto is apart te zien met bollenvelden. Groetjes,

Wat een heerlijke platen zijn dit Bram. Dit maakt Nederland toch zo mooi, die luchten en dan gecombineerd met gele bermen, tulpen en zee!
Prachtig!

wauw Bram geschildere lijsten lijken het wel, wat een fantastische prenten hé met dat koolzaad heerlijk, zo vrolijk ook, magistraal om te zien Bram

Reacties zijn gesloten.