Categorieën
Molens

Assumburg (1897), Nieuw-Vossemeer

Assumburg
Assumburg

Assumburg (1897), Nieuw-Vossemeer

Volgens een bericht in de Middelburgsche Courant van 10 september 1897 liep de voorganger van deze molen op maandag 6 september bij storm door de vang en brandde vervolgens volledig af.

Vervolgens kocht de firma Ooms de huidige molen aan, liet hem afbreken, naar de huidige locatie in Nieuw-Vossemeer vervoeren en weer opbouwen als stellingkorenmolen.
De in Assendelft als oliemolen gebouwde stellingmolen De Assumburg was daar in 1780 in opdracht van mr. Andries Adolf Deutz, heer van Assendelft, en R. Tip te Assendelft gebouwd.

Opvallend in Nieuw-Vossemeer is de rode bakstenen onderbouw met vanaf de houten stelling eerst witte horizontale planken en daarboven een met zwart dakleer beklede bovenbouw.

De grote overstromingsramp van 1 februari 1953 ging bepaald niet aan deze molen voorbij: eigenaar A.J. Ooms kwam met zijn vrouw en drie kinderen in de golven om het leven. De molen zelf bleef overeind maar was behoorlijk beschadigd: de gemetselde onderbouw was zodanig aangetast dat tussen 1955 en 1958 een moeizame restauratie noodzakelijk was. Daarbij werden de schuine stellingschoren vervangen door verticale stutten op een stenen voet. Omdat de op de achtkante romp aangebrachte rabatdelen niet waterdicht bleken, werd van 1966 tot 1969 opnieuw herstel uitgevoerd, ditmaal in opdracht van de gemeente (die de molen sinds 1962 in bezit had).

Na het beëindigen van het maalbedrijf is op de begane grond en op de maalzolder een molenmuseum ingericht. Er staan modellen van alle in Nederland voorkomende molentypen en er is ook een fototentoonstelling.

In 2010 is de stelling grotendeels vernieuwd.

Bron: Nederlandse Molendatabase

bedankt / thanks
signature

4 reacties op “Assumburg (1897), Nieuw-Vossemeer”

Reacties zijn gesloten.