Categorieën
Bloemen Goeree-Overflakkee Landschap Slide Zomer

Augustus Bloemen Insecten

Augustus Bloemen Insecten


Foto’s: © Bram van Broekhoven

Vlambloem

Vlambloem of flox (Phlox) is een plantengeslacht met circa zeventig soorten, die behoren tot de vlambloemfamilie (Polemoniaceae). Het Oudgriekse woord phlox betekent vlam. Waarschijnlijk vanwege de vlammendrode kleur van de wilde soort. Vlambloemen worden veel als vaste plant in de siertuin aangeplant. Er zijn echter ook soorten die eenjarig zijn. In Noord-Amerika komen 27 soorten voor, waarvan er verscheidene in de 18e eeuw naar Europa zijn gebracht. Uit deze soorten zijn thans meer dan duizend rassen gewonnen met overwegend rode bloemen, maar ook roze, witte, oranje, violette en blauwe komen voor. De bloemen zitten in een scherm aan de bloemstengel.

Phlox drummondii is een eenjarige plant die van midden maart tot mei bloeit. De vaste soorten, zoals Phlox divaricata bloeit als eerste in april. Phlox subulata is een lage, groenblijvende soort, die bloeit van april tot midden mei. Phlox paniculata bloeit tot in de herfst.

Zonnebloem

De zonnebloem is een cultuurplant, die gemakkelijk in de tuin gekweekt kan worden uit een pit. De zonnebloem groeit op elke goed gedraineerde grondsoort.

Bloem

Het bloemhoofd kan een diameter hebben tot wel 30 cm. Zonnebloemen worden gewoonlijk 1,5 tot 3,5 meter hoog. Er zijn zelfs uitzonderlijke gevallen bekend waarbij de zonnebloem een hoogte van 5 meter wist te bereiken.[1] Ook kan een plant meerdere bloemhoofden voortbrengen. Onvolwassen planten waarvan de bloemknop nog niet geopend is, vertonen heliotropisme: overdag draait de bloemknop op zonnige dagen mee met de zon. ‘s Nachts keert de bloemknop terug naar de oostelijke stand. Deze dagelijkse beweging wordt bewerkstelligd door ongelijke groei/celstrekking van de bloeistengel. Een zonnebloem heeft namelijk geen pulvini (bladkussentjes)! Tegen de tijd dat de bloem zich opent, verstijft de bloeistengel in de oostelijke stand. Daardoor wijzen bloeiende zonnebloemen de hele dag naar het oosten; hun heliotropisme is dan voorbij.

Tegenwoordig bestaat er een kweekvorm met een hangend hoofd (zie foto), die aantrekkelijk is voor boeren omdat de bloemen minder beschadigd worden door vogels en vuil vanuit de lucht.

De zonnebloem bloeit van juli tot oktober.

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Augustus Bloemen Insecten Augustus Bloemen Insecten Augustus Bloemen Insecten Augustus Bloemen Insecten

10 reacties op “Augustus Bloemen Insecten”

Wat een bloemenpracht laat je hier zien, Bram.
Phlox is mijn favoriete plant. Toen we ons huis kochten stonden er heel veel in de voortuin, door het reorganiseren van de voortuin zijn we ze ongewild kwijtgeraakt. Nu zijn we ze weer aan het planten.
Je wolkenluchten maken de serie af!

Mooie al die bloemenvelden. Het is echt schitteren. Zonnebloem mooi van kleur. Lieveheersbeestjes heb je mooi dichtbij fotografeert Bram. In Augustus zie nog veel bloemen. Het is bijna voorbij. september komt gauw weer eraan. Wat gaat de tijd toch hard.
Groetjes..

prachtige kleuren bram, jouw wereld staat nog steeds in bloei, geweldig mooi om naar te kijken, de zonnebloemen zijn tóch wel mijn favorietjes hoor:-)

Reacties zijn gesloten.