Categorieën
Diversen Haven Portfolio Slide

Balder

Kraanschip Balder Heerema

Balder
Balder
Balder

De Balder is een diepwaterconstructieschip (Engels: Deep Water Construction Vessel), van Heerema Marine Contractors uit Leiden. Het werd in 1978 gebouwd door Mitsui Engineering & Shipbuilding Co., Ltd. in Japan als half-afzinkbaar kraanschip. In 2001 werd het omgebouwd tot DCV door Verolme Botlek BV.

De Balder heeft twee kranen (1 * 3600 t, 1 * 2700 t). Sinds de ombouw is het uitgerust met een klasse III dynamic positioningsysteem om op positie te kunnen blijven. Het heeft zeven 3500 kW roerpropellers en twee voortstuwingsschroeven.

Tijdens de ombouw werd een Mooring Line Deployment Winch, een meerdradeninstallatielier, geïnstalleerd, de grootste in de wereld, met een diameter van 10,5 meter en een SWL (Safe Working Load, veilige belasting) van 275 t. In 2002 werd een J-Lay toren van Huisman-Itrec geïnstalleerd. Hiermee is het mogelijk om pijp te leggen in 3000 meter waterdiepte.
Het bestaat uit twee pontons met elk drie kolommen. De vaardiepgang is ± 12 meter. Tijdens hijswerkzaamheden wordt er normaal gesproken naar 25 meter geballast. Op deze manier zitten de pontons (met een diepgang van 12 meter) ruim onder water, om het effect van deining en zeegang te verminderen. De Balder heeft een accommodatie voor 350 personen.

Bron: Wikipedia

Scheepstype: Maintenance platform
Bouwjaar: 1978
Lengte x Breedte: 154 m X 100 m
Gross Tonnage: 75374, Waterverplaatsing: 59404 t
Geregistreede Snelheid (Max / Gem): 5.4 / 5.2 knots
Vlag: Panama [PA]

Foto’s: © Bram van Broekhoven

bedankt / thanks
signature

9 reacties op “Balder”

Wat een geweldig gevaarte, Bram. Je hebt er een mooi serie van weten te maken met de verlichting op het platform en de donkere avondlucht erachter.
Naar dergelijke bouwwerken en machines kan ik nog altijd als een kind kijken.
Ligt het hier voor onderhoud, of was het een korte tussenstop in de haven?

Wat een enorm staketsel! Voor de foto mooi door zijn rode kleur en de lichtjes! interessante informatie ook, ik had geen idee wat zo’n schip doet/inhoudt.

Reacties zijn gesloten.