Categorieën
Bloemen Landschap Lente Portfolio Slide

Betuwe Linge Lente Route Vervolg

Betuwe Linge Lente Route Vervolg

Vervolg:

Vervolg: van Betuwe Linge Route vorige blog.
Ook deze keer weer een selectie gemaakt van foto’s van de gehele dag
En ook deze keer gestopt met 30 foto’s 📷 had er nog genoeg over 😃

Betuwe Linge Lente Route Vervolg
Betuwe Linge Lente Route

Linge (rivier)

De Linge is een rivier die in de Betuwe van Doornenburg tot Gorinchem stroomt. Grote delen van de Linge zijn niet bevaarbaar voor gemotoriseerde schepen. De gemeenten Lingewaard en Lingewaal ontlenen hun naam aan de Linge.

Loop

De Linge is boven Zoelen een “kunstmatige” rivier, de inlaat bij Doornenburg (uit het Pannerdensch Kanaal) is gecontroleerd. Het stuk tussen Zetten en Elst (Gelderland) is weinig meer dan een kaarsrecht kanaal. De kruising met het Amsterdam-Rijnkanaal is opmerkelijk: hier verdwijnt de rivier onder het kanaal.

De Vlinder (molen)

Heel veel foto’s van deze molen gemaakt, en er hier een paar geplaatst.
Je blijft als je deze route fietst als het ware om de molen heen fietsen.
Dus steeds een ander gezicht punt

Gelderland

De molen De Vlinder is een in 1913 langs de Linge gebouwde windmolen op de plaats van de afgebrande wipkorenmolen. De molen staat in Deil aan de Appeldijk 4, in de Nederlandse provincie Gelderland.

Korenmolen

De molen is een ronde bakstenen korenmolen van het type stellingmolen met 2 koppel maalstenen elk met een doorsnede van 140 cm. Het ene koppel bestaat uit zogenaamde blauwe stenen en het andere koppel uit kunststenen.

Wiekenvorm

De wiekenvorm is Oudhollands en de vlucht 20 meter. Het gevlucht wordt op de wind gezet met behulp van een kruilier.

Dak

De houten, met dakleer gedekte kap van de molen is voorzien van een zogenaamd Engels kruiwerk. De Vlaamse vang is voorzien van een vangstok.

As

De bovenas uit 1855 is van gietijzer. De as wordt gesmeerd met reuzel. De kammen (tanden) op de wielen en de rondselstaven worden elk jaar met bijenwas behandeld.

1931

De in 1931 afgebrande molen is in datzelfde jaar hersteld en gerestaureerd in 1967, 1975 en 2001/2002. In 1931 is de huidige bovenas in de molen geplaatst. In 1975 zijn de wieken voorzien van nieuwe stalen roeden.

Maalgoed

De molen wordt nog gebruikt voor het malen van graan. Het opluien (ophijsen) van het maalgoed gebeurt met een sleepluiwerk.

Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500pxInstagram …

TIP!

Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen.
You can also scroll with the arrow keys after enlargement.

Betuwe Linge Lente Route Vervolg Betuwe Linge Lente Route Vervolg Betuwe Linge Lente Route Vervolg

8 reacties op “Betuwe Linge Lente Route Vervolg”

Ik heb weer heerlijk zitten te genieten. Ik begon met het noteren van een paar uitschieters, maar die paar werden er al snel heel veel. Nr 31, 35 en 50 noem ik toch even in het bijzonder die mij extra aanspreken.
Gaaf met al die eenden op een rij.

Wauw Bram wat heb jij fraaie beelden geschoten in de Betuwe. Ik begrijp goed dat je er een tweede upload aan toevoegde. Leuk die lelijke eenden op een rijtje, goed gezien. Maar de bloesem, de diverse foto’s van molens en de rest mogen er ook zijn.

Het is je weer gelukt om een mooi kleurrijke beeldverslag van je tocht te maken. De landschappen zijn prachtig en de bloesems zijn bij wijze van spreken om van te snoepen.
Dat huisje aan het water op fotonr. 38 lijkt me wel wat. 🙂

ach bram wat is het weer geweldig om in jouw kielzog mee te reizen door het land, die foto van die eendjes heb ik opgeslagen 🙂 wat een kleuren hé, wat een mooiigheid overal je zou het wel van de daken willen schreeuwen mensen geniet toch alsjeblief van onze mooie wereld en verpest niet altijd alles…. man wat een schoonheid .. dank je wel

Dat waren weer mooie foto’s Bram en dat zitje in de natuur lijkt me heel mooi om er een tijdje te blijven en te genieten van de geluiden om je heen. Bloesems zijn al aardig in bloei ondanks het slechte weer. En de oude eenden is een mooie verzameling voor diegene. Maar de natuur fotografie heeft mij weer laten genieten. Foto 53 en 54 gaf mij weer het landelijke gevoel.

Reacties zijn gesloten.