Categorieën
Nacht Portfolio Slide

Blue Hour Blauwe Uur

Blue Hour Blauwe Uur

Blauwe Uurtje

Blue Hour Blauwe Uur

Blue Hour Blauwe Uur

Blue Hour Blauwe Uur

5X7C8481

5X7C8617

Foto’s: © Bram van Broekhoven

The blue hour is the period of twilight each morning and evening where there is neither full daylight nor complete darkness. The time is considered special because of the quality of the light.

Het blauwe uur is de benaming voor het verschijnsel dat ‘s ochtends, het uur voor zonsopkomst en ‘s avonds, net na zonsondergang bij bepaalde omstandigheden de lucht en de omgeving een blauwe kleur aannemen. Het blauwe uur is een onderdeel van de schemering en duurt meestal slechts een tiental minuten. De naam is ontstaan uit het Frans: (l’heure bleue).

Info bij foto 2. Koppelpoort

De Koppelpoort is een stadspoort in Amersfoort. Het is een combinatie van een land- en waterpoort. De poort bevindt zich aan de noordwestkant van de binnenstad, waar het grachtenstelsel – gevoed door de Heiligenbergerbeek vanaf de zuidelijke waterpoort Monnikendam – de binnenstad verlaat en zich samenvoegt met de Flierbeeksingel – het oostelijk restant van buitenste grachtengordel wat is ontstaan uit de Barneveldse Beek (vroeger Flierbeek); het tegenwoordig gedempte westelijk deel – kortweg Beek in het gebied Bekenstein – liep vroeger langs wat nu de Stadsring heet en is ontstaan uit de Heiligenbergerbeek. Na het passeren van het (voormalige) havengebied De Koppel, voegt zich hierbij het later gegraven Valleikanaal – op zijn beurt gevoed door de Barneveldse Beek – en gaat het geheel van waterwegen over in de rivier de Eem. Als zodanig is Amersfoort het ‘koppelpunt’ van de gehele afwatering van de Gelderse Vallei, en dankt deze prominente stadspoort aan dit feit haar naam.

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

11 reacties op “Blue Hour Blauwe Uur”

Reacties zijn gesloten.