Categorieën
Landschap Slide Winter Zonsondergang

Brouwersdam Januari 2019 stormachtig

Brouwersdam Januari 2019 stormachtig

De Brouwersdam is het zevende bouwwerk van de Deltawerken. De Brouwersdam sluit het Brouwershavense Gat af. Door deze afsluiting ontstond het Grevelingenmeer.

Al in 1965 was de Grevelingendam tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland gereedgekomen. De Grevelingen ten zuiden van Goeree-Overflakkee stonden nog in verbinding met de Noordzee. De stormvloeden konden hier dus hoger oplopen, daarom werden de dijken aan de zuidkant van het eiland in 1965 verhoogd. Om de periode van hogere vloedstanden te verkorten is direct na de sluiting van de Grevelingendam begonnen met de bouw van de Brouwersdam. Na ruim zes jaar, in het voorjaar van 1971, is deze dam gesloten. Tussen 1964 en 1971 hebben zich enkele zeer hoge waterstanden voorgedaan. In november 1966 bleef het water hier slechts enkele centimeters beneden het peil van 1 februari 1953.

Met de bouw van de zes kilometer lange dam werd in 1962 begonnen. De zeearm tussen Goeree en Schouwen was hier tot 30 meter diep. Evenals bij andere dammen werden er caissons met gaten neergelaten, waardoor de getijden tijdens de bouw van de dam door konden gaan. Hiermee werd voorkomen dat in het steeds kleiner wordende gat een te sterke stroming zou ontstaan. Deze methode werd gebruikt voor het noordelijk sluitgat De Kous (in het Springersdiep).

Naast de caissons is voor het zuidelijke sluitgat, het Brouwershavense Gat, gebruikgemaakt van een kabelbaan. Vanaf een kabelbaan werden grote blokken beton in de geul gestort, waarover vervolgens zand werd gespoten. De geul was lokaal te diep en het water stroomde te hard voor de methodes met de caissons. Nadat alle caissons neergelaten waren, werden de gaten met schuiven gedicht.

De Brouwersdam was in 1971 gereed. Na de afsluiting van de Grevelingen viel ongeveer 3000 hectare land droog. De weg op de dam (Rijksweg 57) werd op 30 maart 1973 in gebruik genomen. Later werd nog een doorlaatsluis in de dam aangebracht, de Brouwerssluis. Deze kwam gereed op 1 juni 1978.

Halverwege de dam is een jachthaven en bungalowpark Port Zélande. Aan de zeekant wordt veel aan kitesurfen gedaan, en zowel aan de zeekant als aan de kant van het Grevelingenmeer wordt veel aan windsurfen gedaan.
Bron: Wikipedia

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500pxInstagram …

TIP!

Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
You can also scroll with the arrow keys after enlargement

11 reacties op “Brouwersdam Januari 2019 stormachtig”

Hoi Bram,
wat een geweldig mooi blog is dit. Er staan alleen maar geweldige mooie foto’s in waaronder ook een paar juweeltjes. Vooral die foto met dat licht door het opspattende water. Echt net goud wat je ziet 🙂
Echt hoog tijd dat we ook weer eens die kant opgaan. Ik heb werkelijk zitten genieten.

Groet, Helma

Aan de zee is wel vaal stormachtig om te zien. Je hebt echt geweldig foto’s van gemaakt aan de zee. Heel mooi en indrukwekkend om te zien. Het is puur genieten aan de zee. Wij wonen ook niet verdaan aan de zee. Ik heb hier genoten!

Fijne weekend. Groetjes Jacqueline & Ferry.

Je hebt er wel weer even wat tijd ingestoken en dat met die wind. Komende week wordt het lekker rustig en als het goed is ook wat zonniger. Het zijn allemaal mooie foto’s, die met het avondlicht stelen de show.

Prachtige serie met dit natuurgeweld. Mooi met die hoge golven. Op de ene foto lijkt het net alsof je in de woestijn was. Doorkijkje door de palen vind ik verrassend mooi.
Foto 15 en 16 vind ik prachtig door het licht wat op de golf valt.

Een geweldig mooie serie weer, Bram. Je fotoseries zijn altijd mooi, maar deze toch wel in het bijzonder. Die geweldige panorama’s van zee en strand, daar kan ik toch altijd wat extra van genieten. Vooral foto’s 15 en 16 vind ik prachtig. Voor dit soort beleden moeten we hier toch eerst de oversteek naar naar Noord-Holland maken en dat vind ik tegenwoordig net wat te ver.

als ik het zo bekijk, moet ik toch nog maar eens die richting uitgaan Bram..

en het is de andere kant van de wereld niet..

prachtige foto’s heb je er gemaakt

prettige dag

Reacties zijn gesloten.