Categorieën
Landschap Slide Winter

De eerste niet grijze dag 2019

De eerste niet grijze dag 2019

De Haringvlietbrug verbindt de Hoeksche Waard via de Hellegatsdam met Goeree-Overflakkee en via de brug over de Volkeraksluizen met het vasteland van Noord-Brabant. Het geheel wordt ook wel Volkerakdam genoemd. Daarbij wordt in westelijke richting het Haringvliet en in oostelijke richting het Hollands Diep[ overbrugd. 

Over de brug voert de A29 naar het op de dam aangelegde knooppunt Hellegatsplein. De Haringvlietbrug en de zeewaarts gelegen Haringvlietdam zijn de enige vaste verbindingen over het Haringvliet, en de Moerdijkbrug is het enige alternatief over het Hollands Diep. Daarmee is de Haringvlietbrug een belangrijke verbinding tussen Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant.

De bouw van de brug is betaald door de “NV Brugverbinding Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard”. Dit was een initiatief vanuit Goeree-Overflakkee en was bedoeld om een einde te maken aan het isolement, want voor de bouw van de brug was het eiland alleen bereikbaar met de pont.

De officiële opening van de brug op 20 juli 1964 werd verricht door minister mr. Jan van Aartsen van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en door Peter D. Sieling, president-commissaris van de NV Brugverbinding. De brug was de eerste 10 jaar een tolbrug. Op 1 juli 1975 is hij overgenomen door Rijkswaterstaat.

In de brug zit een gedeelte dat kan worden geopend voor de scheepvaart. Hierdoor kunnen ook grote schepen passeren.
Bron: Wikipedia

Het Haringvliet is een voormalige zeearm van de Noordzee, in Zuid-Holland tussen Voorne-Putten en de Hoeksche Waard in het noorden, en Goeree-Overflakkee in het zuiden. In 1970 werd het Haringvliet in het kader van de Deltawerken door de Haringvlietdam van zee afgesloten en werd er bij de dam de Goereese sluis aangelegd voor de scheepvaart. Van de Hoeksche Waard naar het Hellegatsplein loopt de Haringvlietbrug. In het Haringvliet ligt het eiland Tiengemeten. Het Spui mondt erin uit tussen de Hoeksche Waard en Voorne-Putten.
Bron: Wikipedia

Na 47 jaar weer haring in het Haringvliet

15-NOV-2018 – Sinds die dag gaan de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier. Daardoor herstelt na precies 47 jaar de verbinding van de grote Europese rivieren Rijn en Maas met de Noordzee. Dit is een belangrijke stap voor de natuur en het herstel van een dynamische delta met internationale impact.

Zes natuurorganisaties hebben de handen ineen geslagen om de opening van de Haringvlietsluizen aan te grijpen voor het herstel van de unieke deltanatuur die het Haringvliet ooit rijk was. Dankzij een financiële impuls uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij hebben ze mens en natuur voorbereid op de terugkeer van dynamiek; met rust- en broedplekken voor vissen en vogels, en volop mogelijkheden voor mensen om van de unieke Haringvlietnatuur te genieten.

Historisch moment met internationale impact

Het openen van de Haringvlietsluizen is een historisch moment; een cruciale stap in het herstel van de natuurlijke dynamiek tussen zee en rivier. Essentieel voor het overleven van trekvissen zoals de zalm en de steur, want door de verbinding met zee kunnen ze hun oude paaigronden stroomopwaarts van de rivier weer bereiken. Al jarenlang is er door onze buurlanden fors geïnvesteerd in het verbeteren van de leefomgeving van zeldzaam geworden trekvissen. Nu de ‘toegangspoort’ weer regelmatig opengaat, kunnen vissen als de haring, elft en fint daarvan profiteren. De delta wordt vanaf nu weer gevoed met de dynamiek en het leven van de zee en daar profiteren niet alleen zeldzame vissen, maar ook trekvogels van.
Bron: Nature Today

Foto’s @ Bram van Broekhoven

Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500pxInstagram …

TIP!

Je kunt na vergroten van de foto ook bladeren met de pijltjes toetsen
You can also scroll with the arrow keys after photo enlargement

13 reacties op “De eerste niet grijze dag 2019”

Een pracht serie Bram, ook de uitleg erboven is interressant, en mooi om naar terug te gaan ter verduidelijking van een gesprek.
Groet, Jan.

Hoi Bram, wat leuk dat er weer haring in de Haringvliet is en dat is toch heel goed nieuws!
Je foto’s zijn weer van echt vakmanschap. Prachtige kleuren, mooi helder en hele mooie diepte in je foto’s. De zonneharp in foto 8 komt echt supermooi tot zijn recht. Ook foto 12 met de brug en de laatste foto met de mooie regenbogen zijn juweeltjes van foto’s. Niet dat de andere niet mooi zijn maar genoemde springen er voor mij net even meer bovenuit 🙂

Groet, Helma

Mooi dat ze deze stap hebben gezet. Tenslotte is een Haringvliet zonder haring maar niets.
De foto’s met de brug hebben zeker een meerwaarde. Het is wel dezelfde brug? Of heb je de brug een likje blauwe verf gegeven. 😉

Mooie serie weer Bram, kijkt lekker weg dat gladde water in combinatie met Hollandse luchten.

Het is weer een serie als vanouds, Bram, vooral de schilderachtige wolkenpartijen vallen op in deze serie. Ik heb vol verbazing zitten te kijken naar het kleurverschil van de Haringvlietbrug op foto 11 en 12. Wat een beetje zonlicht al niet kan doen. 🙂

Wat een mooie serie weer
Prachtig het winterlicht, de zachte tinten en het samenspel van en met de wolken.
Vele plekken goed herkenbaar, alhowel ik nog nooit onder of bij de Haringvlietbrug geweest ben !

Reacties zijn gesloten.