Categorieën
Landschap Natuur Slide Zomer

De grote stille heide

De grote stille heide

The great silent moors

De grote stille heide

De grote stille heide

De grote stille heide

De grote stille heide

5X7F1230

5X7F1247

5X7F1249

5X7F1253

5X7F1282

5X7F1318

5X7F1321

5X7F1322

5X7F1326

5X7F1328

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Heide (vegetatie)

Heide is een benaming voor vegetatie vooral bestaand uit dwergstruiken uit de heide- en kraaiheifamilie. Heide komt in een beperkt aantal landen voor. Behalve in Nederland en België ook in de kuststrook van West-Europa, Groot-Brittannië en Ierland. Het is een typische vegetatie die zich thuis voelt in streken waar een zeeklimaat heerst, met een hoge luchtvochtigheid en niet al te warme zomers en geen strenge winters.

De natuurlijke verspreiding van heidevegetaties bestaat uit ontkalkte delen van het duinlandschap (met name in Noord-Nederland), gebergtes boven de boomgrens en de randen van hoogvenen. De heide in het binnenland is een cultuurlandschap ontstaan door onttrekking van voedingsstoffen door begrazing en afplaggen van zandige gronden. Uit stuifmeelonderzoek blijkt dat ook in het binnenland altijd wel heidevegetaties voorkwamen, maar de grote boomloze heidevelden en de zandverstuivingen zijn ontstaan door de intensivering van de schapenteelt gedurende de Middeleeuwen.

Verspreiding

In Nederland komen heidevelden voor op zandgronden oostelijk Friesland, Zuidoost-Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, oostelijk Utrecht, Het Gooi, Noord-Brabant en Noord-en zuid Limburg), de Waddeneilanden en in de kalkarme duingebieden ten noorden van Bergen. In Vlaanderen komen heidevelden voor in de Kempen, (provincies Antwerpen en Limburg), en in beperkte mate in het West-Vlaamse Houtland en aangrenzende Meetjesland In Wallonië komt heide voor in de Hoge Venen. Verschillende toponiemen (La Bruyère, La Heydt (bij Weerst), Heid des Pairs (Spa), sur les Heids (Barchon), la Grande Bruyère de Blaton wijzen op deels verloren gegane heidegebieden.

Bron: Wikipedia


Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

De grote stille heide De grote stille heide De grote stille heide

11 reacties op “De grote stille heide”

Mooi hoor, Bram! De mooiste die ik tot nu toe gezien heb. Ik wil dat ook zo graag een keer weer zien. Heb helaas de kans nog niet gehad, maar volgend jaar ga ik het zeker proberen.

Reacties zijn gesloten.