Categorieën
Molens

De Swaen (1703), Nieuw-Beijerland

De Swaen (1703), Nieuw-Beijerland
De Swaen (1703), Nieuw-Beijerland

De aan de Spuidijk staande korenmolen De Swaen is oorspronkelijk in 1703 gebouwd als De Windlust. Over de geschiedenis voor ca. 1900 is niet veel bekend.

In 1931 brandde de molen geheel uit als gevolg van brandstichting en werd in 1932 herbouwd; hierbij zijn veel onderdelen gebruikt van de korenmolen De Vrede/Molen van Rosmolen te Strijen, die kort tevoren was onttakeld. Zonder kunstgrepen ging dit niet: de ‘nieuwe’ kap was aan de kleine kant en is met de nodige moeite passend gemaakt op de bestaande romp.

Betrekkelijk kort na kort na de brand en herstel verkocht Meijer de molen aan P. Bouwman te Nieuw-Beijerland. Na het overlijden van Bouwman werd het bedrijf voorgezet door zijn weduwe en de molenaarsknecht, de heer Geene. Dit bedrijf werd later een v.o.f te weten Bouwman en Geene.
In 1958 ging deze firma failliet en werd de molen door de curator verkocht aan de Haagse zakenman J.A. Aziria, die de molenonderdelen liet verwijderen en de molen degradeerde tot buitenverblijf.

In 1989/1991 volgde een forse restauratie en sinds een aantal jaren draait De Swaen weer frequent. De molen is mooi gelegen nabij het jachthaventje van Nieuw-Beijerland en het natuurgebied de Korendijkse Slikken.

Op 4 december 2010 raakte de buitenroede beschadigd toen deze een passerende vrachtwagen raakte. De roede is later gerepareerd en in april 2011 kon de molen weer draaien.

Bron: Nederlandse Molendatabase

bedankt / thanks
signature

7 reacties op “De Swaen (1703), Nieuw-Beijerland”

Heel mooi, Bram. Ik kom later wel weer terug. Gouda Havendagen, ben benieuwd of dat lukt. Geen stad om je auto kwijt te kunnen namelijk.

Zeer mooi dit type van molen Bram, komt heel mooi tot zijn recht tegen de blauwe lucht!
Regent het daar ooit eens bij u! 🙂
groetjes

Reacties zijn gesloten.