Categorieën
Landschap Molens Slide Zomer

Drie Beijerlands

Drie Beijerlands

In juli een rondrit gemaakt in de Hoeksche-Waard
Een bewolkte dag met af en toe een beetje zon.
Route gebruikt van route.nl De Drie Beijerlanden route

De Swaen (1703)

De Swaen (1703)
De Swaen (1703)

De Swaen vroeger Windlust genoemd is een in 1703 gebouwde windmolen. De molen is gelegen aan de Spuidijk 29 in Nieuw-Beijerland en heeft tot 1958 graan gemalen. Nu wordt de molen alleen nog maar gebruikt als ontvangstcentrum, omdat het binnenwerk er bijna helemaal uitgsloopt is. In de molen is alleen de bovenas met het bovenwiel nog aanwezig.
Bron: Wikipedia

Veerboot: The Queen Jacqueline

The Queen Jacqueline
The Queen Jacqueline

In vroeger jaren werd de veerdienst verzorgd door de toen nog zelfstandige gemeente Hekelingen. In 1924 werd het veer geprivatiseerd. Het veer was toen nog een kabelveerpont, die met de hand werd voortbewogen. In 1933 werd er een nieuwe veerpont aangeschaft, welke in 1951 werd gemotoriseerd.

Jacuqline

In 1966, na uitbreidingen van Spijkenisse en Hellevoetsluis, was de pont te klein. Een nieuwe, grotere vrijvarende veerpont werd in dienst gesteld. De naam van die pont was een vernoeming van de jongste dochter van de exploitant, Jacuqline.

Jacuqeline II

In 1976 werd de veerpont Ochten I gekocht en in dienst gesteld op deze verbinding. De naam Christina werd veranderd in Jacuqeline II.

The Queen Jacqueline

Omdat de capaciteit van de Jacqueline II ook te klein werd, is in 1997 een nieuwe veerpont in bedrijf gesteld. De veerpont werd door dezelfde Jacqueline als waar de eerste twee naar waren vernoemd gedoopt, nu niet als Jaqueline III, maar als The Queen Jacqueline.

Korenmolen Landzigt (1857)

Landzigt is een ronde stenen korenmolen in de Zuid-Hollandse plaats Zuid-Beijerland, gemeente Hoeksche Waard. De molen dateert uit 1857 en heeft één voorganger gehad op dezelfde locatie in de vorm van een wipkorenmolen. Na in 1955, 1962 en in 1975 van eigenaar te zijn gewisseld, werd Landzigt in 1975 volledig in eigen beheer gerestaureerd door eigenaar Maarten Hunink, samen met een groepje vrienden.

Korenmolen Landzigt (1857)
Korenmolen Landzigt (1857)

Brand

Op 25 januari 1990 ging ten gevolge van een zeer zware storm het wiekenkruis door de vang. Hierdoor ontstond brand, waardoor de bovenste twee zolders van de molen volledig uitbrandden. De steenzolder raakte zwaar beschadigd, alhoewel daar nog diverse authentieke delen behouden konden blijven. De maalvloer liep vooral veel roet- en waterschade op.

Herbouw

Om het geld voor herbouw bijeen te brengen, werd al snel Stichting Molen Landzigt 1857 opgericht. Op 16 mei 1992 is Landzigt, na volledig te zijn hersteld, weer feestelijk in gebruik genomen. Sindsdien wordt er op professionele basis graan gemalen met twee koppel maalstenen, die allebei een regulateur hebben. Eén koppel heeft 16der (140 cm in doorsnee) kunststenen en één koppel 16der blauwe stenen. Beide koppels zijn uitgevoerd met een regulateur.
Bron: Wikipedia

Meer Foto’s / More Photos: Flickr500pxInstagram

TIP!

Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen.
You can also scroll with the arrow keys after enlargement.

INFO!

Als je de foto vergroot bekijkt staat er meestal ook nog extra info bij de foto.
If you view the photo enlarged, there is usually also extra info with the photo.

Drie Beijerlands Drie Beijerlands Drie Beijerlands

10 reacties op “Drie Beijerlands”

Je hebt weer een mooie collectie molens gevangen. Knap zoals je de fazant hebt vastgelegd. De distel staat er ook nog mooi te pronken. En verder zijn je landschapsfoto’s weer van een grote schoonheid.

Hallo Bram, Een zeer mooie omgeving heb je mij zeker mee kennis laten maken en je fotoserie sprak mij heel erg aan. Mooie molen en ik zag ook de plant die heel giftig is en ook de bessen ervan en dat is de Atropa Belladonna oftewel de dodelijke nachtschade. Al ziet deze er heel mooi uit. Complimenten zeker verdiend voor alle foto’s.

Prachtig foto’s te zien. Molen ziet heel mooi uit. Tarwe groeien goed. Fazanten hadden wij achter op weiland ook gezien. Helaas te laat om foto te maken. Molen zie je daar heel veel. Ik heb je foto’s genoten. Weilanden landschappen ziet zijn prachtig van kleur. Fijne week.

Groetjes Ferry & Jacqueline.

Prachtig foto’s te zien. Molen ziet heel mooi uit. Tarwe groeien goed. Fazanten hadden wij achter op weiland ook gezien. Helaas te laat om foto te maken. Molen zie je daar heel veel. Ik heb je foto’s genoten. Weilanden landschappen ziet zijn prachtig van kleur. Fijne week.
Groetjes,Jacqueline & Ferry

Reacties zijn gesloten.