Duinen en Zonsondergang

Duinen en Zonsondergang


Foto’s: © Bram van Broekhoven

Een parelmoerwolk of polaire stratosferische wolk is een soort wolk die op zeer grote hoogte, in de stratosfeer, voorkomt.

De meeste wolken, die bestaan uit waterdruppeltjes of ijskristallen, komen voor in de onderste twaalf kilometer van de atmosfeer. Deze luchtlaag kan veel vocht bevatten dat bij afkoeling overgaat in waterdruppeltjes of ijskristallen en zichtbaar wordt als wolken. Boven twaalf kilometer hoogte bevindt zich een luchtlaag die ook wel stratosfeer wordt genoemd. Deze bevat ook het meeste ozon en daarom spreekt men ook wel van de ozonlaag.

Stratosfeer

De ozonlaag bevat vrijwel geen water en ook wolken komen op deze hoogte zelden voor. Alleen bij temperaturen onder -80°C kunnen zich op deze hoogte wolken vormen. Deze tamelijk kleine wolken worden vanwege hun prachtige kleurschakeringen parelmoerwolken genoemd. De kleurenpracht wordt veroorzaakt door zeer kleine ijskristallen waaruit de wolken bestaan. De kleuren zijn het best te zien enige tijd na zonsondergang of vóór zonsopgang als het aan het aardoppervlak donker is, maar op twintig kilometer hoogte de zon nog schijnt.

Parelmoerwolken kunnen dus ontstaan in gebieden waar het op grote hoogte in de atmosfeer extreem koud is. In de winter kan dat gebeuren aan de lijzijde van hoge bergen, als het daar hard waait. Vooral in Groenland en Noorwegen komen ze voor en sommige winters worden ze ook op zuidelijker gelegen plaatsen in Europa waargenomen.

Ook boven de Zuidpool is het ‘s winters hoog in de atmosfeer koud genoeg om wolken te vormen. Hier worden ze Polaire Stratosferische Wolken genoemd en zijn ze groter dan de parelmoerwolken. Deze wolken bestaan niet alleen uit ijskristallen van water, maar bevatten ook verbindingen van salpeterzuur en water. De massale vorming van deze wolken leidt uiteindelijk tot afbraak van ozon en de vorming van het “ozongat” boven de Zuidpool.

Bron: Wikipedia

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Duinen en Zonsondergang Duinen en Zonsondergang Duinen en Zonsondergang

13 Responses to “Duinen en Zonsondergang”

 1. joke schreef:

  Ik heb mijn hele achterstand eens bijgekeken. Volgde wel via FB. Wat een schitterende foto’s maak je toch Bram, stuk voor stuk, ongelofelijk mooi!

 2. willyduvel schreef:

  Drie en zes …….. eigenlijk allemaal Superbeelden Bram Mooi Grts

 3. FotoAnna schreef:

  Prachtig serie, Bram!
  Heerlijk om daar te zijn en heel apart die parelmoerwolken…
  Lieve groetjes, Anna 🙂

 4. een mooiere ode aan de zon, de zee en het strand bestaat niet, bram! 😀

 5. Sanne schreef:

  Wow mooie zonsondergang. Dat is genieten hoor. Je hebt een mooie fotoreeks geplaatst.

 6. Marcel schreef:

  Schitterend Bram. Paar prachtige foto’s met heerlijke lichtstralen.

 7. Wouw wat maakt jij prachtig foto’s. Daar hou ik zo van. Heel mooi Bram. Echt puur genieten. Volgens mij woon je dichtbij aan de strand. Heerlijk!

 8. ladyfi schreef:

  Spectacular shots.

 9. Jetske schreef:

  De zonsondergang aan zee met de voorbij zwevende meeuw is al prachtig en dan heb je ook nog eens parelmoerwolken gevangen. Geweldig!

 10. Wat een heerlijke serie weer, Bram. In gedachten ben ik even lekker uitgewaaid onder die gestaag voortdrijvende wollige wolken. Ook de foto’s van de zonsondergang mogen er weer zijn, met als topper de tweede foto met de meeuw.
  Tja, en dan die parelmoerwolken … Jaloersmakend mooi, want ik heb ze hier helaas niet kunnen zien door het dicht opeen gepakte grijze wolkendek.

 11. klaproos schreef:

  om helemaal stil van te worden Bram, wat een schitterende serie plaats je weer supermooi

 12. willy schreef:

  prachtige zichten Bram…

  die parelmoerwolken zijn me nog nooit opgevallen, ik zag er wel foto’s van op andere blogs..

  bedankt voor je interessante uitleg

  prettige dag

 13. Ank Pot schreef:

  Het is weer een prachtige serie Bram. Heel bijzonder die parelmoerwolken.

Bedankt voor uw bezoek en reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

comments-bottom