Categorieën
Landschap Slide Winter Zonsondergang

Duinen en Zonsondergang

Duinen en Zonsondergang


Foto’s: © Bram van Broekhoven

Een parelmoerwolk of polaire stratosferische wolk is een soort wolk die op zeer grote hoogte, in de stratosfeer, voorkomt.

De meeste wolken, die bestaan uit waterdruppeltjes of ijskristallen, komen voor in de onderste twaalf kilometer van de atmosfeer. Deze luchtlaag kan veel vocht bevatten dat bij afkoeling overgaat in waterdruppeltjes of ijskristallen en zichtbaar wordt als wolken. Boven twaalf kilometer hoogte bevindt zich een luchtlaag die ook wel stratosfeer wordt genoemd. Deze bevat ook het meeste ozon en daarom spreekt men ook wel van de ozonlaag.

Stratosfeer

De ozonlaag bevat vrijwel geen water en ook wolken komen op deze hoogte zelden voor. Alleen bij temperaturen onder -80°C kunnen zich op deze hoogte wolken vormen. Deze tamelijk kleine wolken worden vanwege hun prachtige kleurschakeringen parelmoerwolken genoemd. De kleurenpracht wordt veroorzaakt door zeer kleine ijskristallen waaruit de wolken bestaan. De kleuren zijn het best te zien enige tijd na zonsondergang of vóór zonsopgang als het aan het aardoppervlak donker is, maar op twintig kilometer hoogte de zon nog schijnt.

Parelmoerwolken kunnen dus ontstaan in gebieden waar het op grote hoogte in de atmosfeer extreem koud is. In de winter kan dat gebeuren aan de lijzijde van hoge bergen, als het daar hard waait. Vooral in Groenland en Noorwegen komen ze voor en sommige winters worden ze ook op zuidelijker gelegen plaatsen in Europa waargenomen.

Ook boven de Zuidpool is het ’s winters hoog in de atmosfeer koud genoeg om wolken te vormen. Hier worden ze Polaire Stratosferische Wolken genoemd en zijn ze groter dan de parelmoerwolken. Deze wolken bestaan niet alleen uit ijskristallen van water, maar bevatten ook verbindingen van salpeterzuur en water. De massale vorming van deze wolken leidt uiteindelijk tot afbraak van ozon en de vorming van het “ozongat” boven de Zuidpool.

Bron: Wikipedia

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Duinen en Zonsondergang Duinen en Zonsondergang Duinen en Zonsondergang

13 reacties op “Duinen en Zonsondergang”

Ik heb mijn hele achterstand eens bijgekeken. Volgde wel via FB. Wat een schitterende foto’s maak je toch Bram, stuk voor stuk, ongelofelijk mooi!

Wat een heerlijke serie weer, Bram. In gedachten ben ik even lekker uitgewaaid onder die gestaag voortdrijvende wollige wolken. Ook de foto’s van de zonsondergang mogen er weer zijn, met als topper de tweede foto met de meeuw.
Tja, en dan die parelmoerwolken … Jaloersmakend mooi, want ik heb ze hier helaas niet kunnen zien door het dicht opeen gepakte grijze wolkendek.

prachtige zichten Bram…

die parelmoerwolken zijn me nog nooit opgevallen, ik zag er wel foto’s van op andere blogs..

bedankt voor je interessante uitleg

prettige dag

Reacties zijn gesloten.