Categorieën
Goeree-Overflakkee Landschap Slide Winter Zonsopkomst

Een koude December morgen

Een koude December morgen

A cold December morning

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Een merkwaardig gezicht, zo midden in de winter, een groep flamingo’s in het koude water van het Grevelingenmeer. 50 prachtig roze vogels op hoge poten verblijven op dit moment bij Battenoord aan de Grevelingen. Het is niet de eerste keer dat de flamingo’s in de winter hier neerstrijken. Ook de afgelopen jaren vloog een hele groep Flamingo’s vanuit Duitsland (Zwillbrocker Venn, nabij Eibergen direct over de grens) naar Nederland om te overwinteren.

Tropische vogels?

Flamingo’s zijn zonder twijfel vogels die tot de verbeelding van veel mensen spreken. Bij het horen van het woord flamingo, heeft iedereen direct een beeld voor ogen: een roze vogel met lange poten, een lange nek en een grote kromme snavel. Een vogel die in het water staat onder een tropische zon, met palmbomen op de achtergrond. Met name dat beeld van die tropische zon en de palmbomen doet de mensen verbaasd reageren als ze horen dat ook in Nederland in het wild flamingo’s voorkomen. Zulke roze vogels, met hun uitzonderlijke afmetingen moeten wel heel kwetsbaar zijn, en daarom van nature leven in paradijselijke omstandigheden. Flamingo’s zijn aldus beelddragers van het paradijs. Zo worden ze ook vaak voorgesteld in boekjes en in reclame-uitingen. Zo is de insteek van de toeristenvoorlichting op Bonaire. Het maakt duidelijk hoe onze perceptie van de werkelijkheid gevormd wordt door de manier waarop informatie tot ons komt. Het is dan ook een misverstand dat flamingo’s tropische vogels zijn. De Chileense flamingo leeft van nature in het Andesgebergte op een hoogte a 3000 meter en broeden bij temperaturen van -20 graden. Ze kunnen dus gemakkelijk overleven in Nederland. Zelfs als het in de winter komt tot een periode met sneeuw en ijs.

Water zonder ijs met veel voedsel

De reden dat flamingo’s naar de Grevelingen komen is het zoute water. In Duitsland waar ze vandaan komen, leven ze in zoet water en dat bevriest in de winter. Het zoute water niet waardoor ze ook in de winter gemakkelijk aan voedsel kunnen komen. Bovendien bevat het water van het Grevelingenmeer heel veel garnalen, algen en schelpdieren, het voedsel waar flamingo’s’ van leven. Flamingo’s’ zijn de afgelopen jaren niet alleen in Zeeland gesignaleerd, ook in de Waddenzee en zelfs Limburg (Arcen) zijn winterbestemmingen voor de vogels.

Roze

Die garnalen zijn trouwens niet de reden dat flamingo’s roze zijn. De flamingo’s in Arcen hebben nog nooit een garnaal gegeten en zijn ook roze. De roze kleur heeft overigens wel met een rode kleurstof te maken. Die komt ook voor in een algensoort. In de veren, snavels en poten van flamingo’s worden kleurstoffen aangetroffen die de flamingo’s hun kenmerkende rode, roze en violette kleuren geven. Deze stoffen behoren tot de zogenaamde carotenoïden. Carotenoïden zijn geelrode kleurstoffen die in velerlei planten (b.v. in wortelen en paprika, maar ook in gewoon gras) en dieren in de natuur voorkomen. Flamingo’s krijgen die kleurstoffen via hun voedsel binnen. Enzymen in het spijsverteringskanaal zetten de carotenoïden om in lichaamseigen kleurstoffen die in de naakte delen en de veren worden opgenomen.
Bran: Weer.nl


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Een koude December morgen Een koude December morgen Een koude December morgen

10 reacties op “Een koude December morgen”

Fraaie foto’ Bram.
De Caribische Flamingo broedt samen met Chileense Flamingo’s en Flamingo’s in een kolonie in het Zwillbrocker Venn net over de grens in Duitsland. ‘s Winters komen ze naar Battenoord.

Prachtig foto’s heb je gemaakt.
Flamingo’s had ik op de tv gezien. Het is zo zelden dat hier komt. Heel vreemd gezicht zo. Je weet het dat jij mooie foto’s kan maken. Echt een wonder dat hier waren.

Voor jullie ook een hele fijne feestdagen.

En vooral en een gelukkig en gezond 2017!

Groetjes Jacqueline & Ferry.

Sfeervolle serie in alle vroegte, Bram. De rijp over het veld laat mooi zien dat het inderdaad aan de koude kant was.
Mooi dat je als bonus die flamingo’s nog even mee kon pakken. Ik dacht dat die in december wel in zuidelijker oorden zouden zitten … 🙂

een fraaie reeks Bram

verwonderlijk dat je flamingo’s kon fotograferen..

had er geen idee van dat deze hier ook te zien zijn

prettige dag

Reacties zijn gesloten.