Categorieën
Landschap Slide Winter

Een mistige blauwe maandag

Een mistige blauwe maandag

A misty blue Monday

Een mistige blauwe maandag

Een mistige blauwe maandag

Een mistige blauwe maandag

Een mistige blauwe maandag

Blue Monday

Blue Monday

Blue Monday

Blue Monday

Blue Monday

5X7E2058

5X7E2070

5X7E2102

5X7E2103

5X7E2122

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Blue Monday (deprimaandag) is een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar.

De vader van ‘blauwe maandag’ is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijdden veel grote kranten en andere media jaarlijks kritiekloos aandacht aan het fenomeen.

Verschillende media beschuldigden Arnall, die op het moment van publicatie werkzaam was bij de universiteit van Cardiff, ervan zijn naam aan de formule ‘verkocht’ te hebben. Volgens o.a. The Guardian was het hele persbericht, inclusief de formule, al geschreven door een PR-bureau in opdracht van Sky Travel. Om geloofwaardigheid aan het bericht te hangen, boden ze verschillende academici geld aan om hun naam aan de formule te verbinden. Korte tijd later distantieerde de universiteit van Cardiff zich in de Britse media van Arnall.[8]

Ook inhoudelijk kreeg het bericht veel kritiek. Zo ontbreekt elke verklaring voor hoe de formule is samengesteld, en meet de formule niet in de eenheid ‘tijd’.

Arnall heeft ook andere formules gepubliceerd, onder andere voor de “gelukkigste dag van het jaar” en om te berekenen hoe leuk een weekendje weg is. Ook deze formules missen elke wetenschappelijke en logische basis; zo is, volgens Arnall, een weekendje weg het leukst als je niet gaat
Bron: Wikipedia


Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

9 reacties op “Een mistige blauwe maandag”

Prachtige mistbeelden Bram, een genot om naar te kijken!
Voor mij springt foto nr 10 er uit, dat oneindige en die mooie natuurlijke vormen, mijn complimenten!
Een prettig weekend
Groetjes

Ps: ik blog alleen nog in het weekend wegens tijdsgebrek.

blue monday..

of hoe men uit alles munt tracht te slaan Bram..

prachtige ” blauwe” foto”s toon je hier, een reeks waarop je terecht fier mag zijn..

ik heb een lichte voorkeur voor nrs 11 en 12, maar dat doet niets van van de kwaliteit van de andere foto’s

prettige dag gewenst

Jouw prachtige foto’s zijn allerminst deprimerend Bram, prachtig. Op foto 12 lijkt het net of die gebouw uit zee oprijzen, geweldig! Een schitterende serie!

Reacties zijn gesloten.