Categorieën
Architectuur Diversen Haven Slide

Fietsen langs de highlights van Rotterdam

Fietsen langs de highlights van Rotterdam

Cycling along the highlights of Rotterdam


Rotterdam
Rotterdam is een havenstad gelegen in het westen van Nederland, in de provincie Zuid-Holland. De stad is gelegen aan de Nieuwe Maas, een van de rivieren in de delta die gevormd wordt door de Rijn en de Maas. De haven van Rotterdam, lange tijd de grootste ter wereld, is de grootste en belangrijkste van Europa. Het havengebied strekt zich uit over een lengte van 40 kilometer.

De naam Rotterdam stamt uit de dertiende eeuw en verwijst naar een dam in de rivier de Rotte. De historische binnenstad werd in mei 1940 grotendeels verwoest door een Duits bombardement. Rotterdam staat bekend om zijn vernieuwende architectuur.


De Erasmusbrug
De Erasmusbrug is naast de Willemsbrug de tweede brug over de Nieuwe Maas in het centrum van Rotterdam in de Haven van Rotterdam en is vernoemd naar de Nederlandse priester en humanist Erasmus. De brug verbindt de wijk Kop van Zuid met het centrum aan de noordzijde van de rivier.

Koningshavenbrug (De Hef) 
De Hef is de populaire benaming van de Koningshavenbrug, een buiten gebruik gestelde spoorweghefbrug over de Koningshaven in Rotterdam, die het Noordereiland scheidt van de wijk Feijenoord. De brug vormde deel van de spoorlijn Breda – Rotterdam.

De Boompjes
De Boompjes is een straat in Rotterdam langs de Nieuwe Maas op de rechter Maas oever.

De Willemsbrug
De Willemsbrug is een brug over de Nieuwe Maas in het centrum van Rotterdam.

De Markthal
De Markthal te Rotterdam is een woon- en winkelgebouw met inpandige markthal, gesitueerd tussen de straten Dominee Jan Scharpstraat, Grotemarkt, Westnieuwland en Verlengde Nieuwstraat.[3] De opening vond op 1 oktober 2014 plaats door koningin Máxima. Naast een overdekte markt herbergt het complex 228 appartementen, 4600 m² winkelruimte, 1600 m² horeca en een parkeergarage voor meer dan duizend auto’s.

De Prinsenmolen
De Prinsenmolen is een grondzeiler uit 1648 aan de Rotte in de Rotterdamse deelgemeente Hillegersberg. In 1881 werd het stoomgemaal Berg en Broekse Verlaat gebouwd en werd de Bergsche Molen die tot dan toe samen met de Prinsenmolen de polder drooghield, afgebroken. De Prinsenmolen bemaalde tot 1966 de polder Berg en Broek, maar is tegenwoordig buiten bedrijf en heeft een woonfunctie. De Prinsenmolen is wel maalvaardig.

De Distilleerketel
De Distilleerketel is een in 1986 gebouwde windmolen. Het is een stellingmolen en dus een bovenkruier. De stelling zit op 10 m hoogte. De molen staat in het Rotterdamse Delfshaven.
Op de baard van de molen staat “1727-1940 MULTUORUM CIVIUM OPERA RESURREXI AD MCMLXXXVI”, hetgeen betekent “Ik ben herrezen door de hulp van vele burgers in 1986“.

De Euromast
De Euromast is een toren in de Nederlandse stad Rotterdam. Met 185 meter is het de hoogste toren van Nederland die open is voor publiek.
De Euromast werd ter gelegenheid van de Floriade in 1960 door architect Huig Maaskant en aannemer J.P. van Eesteren neergezet in Het Park, vlak bij de ingang van de Maastunnel.
Het gebouw werd officieel geopend door prinses Beatrix op 25 maart 1960. De locatie was strategisch gekozen; wie naar Rotterdam reed over de toenmalige snelwegen, zag de (inclusief vlaggenmast) 107 meter hoge toren recht voor zich boven de stad uitsteken. Na de opening groeide de stad verder en de gebouwen werden hoger. Na enkele jaren rezen er gebouwen boven de Euromast uit, zoals in 1968 het gebouw van de Medische Faculteit aan de Westzeedijk, tien meter hoger.

Space Tower
In 1970 is een 85 meter hoge opbouw op de Euromast geplaatst; de Space Tower, waarmee de Euromast weer het hoogste bouwwerk van Rotterdam werd. De toren heeft nu een totale hoogte van 185 meter. Bezoekers kunnen met de Euroscoop, een lift die rondom beglaasd is, vanaf het Euroscoopdek op 112 meter hoogte naar het hoogste punt op 180 meter. Bezoekers worden naar het oorspronkelijke hoogste punt gebracht met twee liften die beide vier meter per seconde afleggen.

Essalam moskee
De Essalam moskee is een grote moskee in de Rotterdamse wijk Feijenoord, nabij voetbalstadion de Kuip. Het gebedshuis is de grootste moskee van Nederland. De moskee is door zijn omvang sterk gezichtsbepalend voor de wijk. De koepel is 25 meter hoog en de minaretten zijn 50 meter hoog. De oorspronkelijke Essalammoskee werd in 1987 opgericht maar bleek al gauw te klein voor de 2500-koppige gemeenschap. De bouw van een nieuw gebedshuis duurde van 2003 tot 2010 en is met veel problemen gepaard gegaan waarbij de bouw regelmatig stil viel. De Essalam moskee is ten slotte op 17 december 2010 in gebruik genomen. Een misverstand is dat de moskee de grootste van Europa zou zijn. In West-Europa staan in Rome, Parijs, Évry en Londen grotere moskeeën.

Bron: Wikipedia – ErasmusbrugDe HefBoompjesWillemsbrug
Bron: Wikipedia – MarkthalPrinsenmolenDistilleerketelEuromast – Essalam moskee

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500pxInstagram …

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Fietsen langs de highlights van Rotterdam Fietsen langs de highlights van Rotterdam Fietsen langs de highlights van Rotterdam

12 reacties op “Fietsen langs de highlights van Rotterdam”

Hoi Bram,
deze serie of meer reportage is echt geweldig. Je kan deze zo aanleveren ter promotie want als je op deze manier kennis kan maken met Rotterdam dan is het zeer zeker de moeite waard om te gaan. Werkelijk prachtige foto’s en supermooi beelden die hier voorbij komen.

Groetjes, Helma

Het is niet echt het gebruikelijke fotowerk dat we van jou gewend, maar daar is het zeker niet minder mooi om. In tegendeel, ik heb er van begin tot eind weer van genoten. Vooral die strakke nieuwbouw waar Rotterdam intussen vermaard om is, vind ik erg mooi.
Lijkt me nog wel eens wat om daar een paar dagen met de camera rond te struinen.

Wauw wat is in Rotterdam heel mooi om te zien. Je ziet overal mooie gebouwen aan de water. Aan de waterkant kost wel duur om te wonen. Prachtig gezicht. Waterbussen ziet apart uit. Mooi gedaan. Het was mooie fietsweer geweest. Molen en markthal ziet echt goed uit. Wij zijn ook keertje geweest in Markthal. Je kijkt ogen uit. Ben je nog naar binnen geweest Bram? De laatste moskee is nog nieuw uit. Mooie serie foto’s heb je gemaakt Bram. Ik wens jou fijne week toe!
Groetjes…

Welbekende zichten wat mij betreft Bram

wie van moderne hoogbouw houdt moet zeker naar Rotterdam geen

die moskee heb ik wel niet gezien

knappe foto’s

prettige dag

Wat een schitterende serie van Rotterdam heb je gemaakt. Ik mis in dit rijtje nog wel de kubuswoningen, ze staan er wel op verscholen achter de Blaaktoren maar ik had ze wel eens door jou gefotografeerd willen zien.

Reacties zijn gesloten.