Categorieën
Architectuur Historisch Slide

Fort Wierickerschans Bodegraven

Fort Wierickerschans Bodegraven


 Fort Wierickerschans Bodegraven

 Fort Wierickerschans Bodegraven

 Fort Wierickerschans Bodegraven

5X7C5935

5X7C5937

5X7C5940

5X7C5943

5X7C5949

5X7C5950

5X7C5951

5X7C5952

5X7C5957

kaart fort

Fort Wierickerschans is gebouwd in 1673 in opdracht van stadhouder Willem III.
Het maakt deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie en is, om strategische redenen, gelegen op de splitsing van de Oude Rijn en de Enkele Wiericke.

Fort Wierickerschans is vanaf 1 januari 1998 eigendom van Staatsbosbeheer. Met zijn ligging tussen Woerden en Bodegraven, waar de oude Romeinse Limes en de Oude Hollandse Waterlinie elkaar kruisen, is het vanuit ecologisch oogpunt een bijzondere plek: het enige open venster tussen het noordelijk en zuidelijk deel van het Groene Hart. Het vormt daarmee een fragiele, cruciale schakel voor de Natte As. Het fort, zijn wallen en omgeving maken onderdeel uit van de Ecologische hoofdstructuur vooral vanwege het belang voor weidevogels. De plantengroei is ruig en weinig interessant.

Vanaf het moment dat Staatsbosbeheer Fort Wierickerschans in haar bezit kreeg, is zij op zoek gegaan naar mogelijkheden om het fort een nieuwe functie te geven, breder dan een militair relict dat als een icoon in het landschap staat. Dit heeft geleid tot een convenant tussen Staatsbosbeheer, Provincie Zuid-Holland, de gemeente Bodegraven, de Stichting Wierickerschans en Kraan Ontwikkeling. Er zijn afspraken over ontwikkeling, exploitatie en beheer vastgelegd. Het gebouw waar Staatsbosbeheer sinds 2006 haar bezoekerscentrum in had gevestigd is hiermee per 1 september 2011 overgedragen aan de Stichting Fort Wierickerschansgroep.

Bron en meer info: Wikipedia


Foto’s: © Bram van Broekhoven

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

9 reacties op “Fort Wierickerschans Bodegraven”

gelukkig heeft men er een goede herbestemming aan gegeven Bram..

knappe foto’s en de zesde is om in te kaderen…

prettige dag Bram

Mooi plekje lijkt me en heerlijk gefotografeerd. De foto van de wolken met spiegeling boven het prachtige doorkijkje, vind ik helemaal geweldig!

Reacties zijn gesloten.