Categorieën
Landschap Slide Vogels Zomer

Fryslân (Friesland)

Fryslân (Friesland)

Vandaag een blog met foto’s uit Fryslân gemaakt op verschillende dagen.
Ook veel verschillende weer omstandigheden, de beste en mooiste momenten er uit gekozen.


Foto’s: © Bram van Broekhoven

Friesland (Fries en officieel: Fryslân is een provincie in het noorden van Nederland.

Friesland telt 646.092 inwoners (augustus 2015). De hoofdstad is Leeuwarden. Naast het Nederlands heeft in de provincie het Fries de status van bestuurstaal.

Ligging

In het oosten wordt Friesland begrensd door Groningen en Drenthe, in het zuiden door de provincies Overijssel en Flevoland.
In het Duitse Nedersaksen wordt de provincie in wetenschappelijke kringen ook wel aangeduid als Westerlauwers Friesland.

Qua totale oppervlakte (land plus water) is Friesland de grootste provincie, en qua landoppervlakte is het de op twee na grootste provincie. Het hoogste punt van de provincie is het 45 meter hoge Vuurboetsduin op Vlieland. Het hoogste punt op het vasteland is de Bosberg bij Appelscha met 26,6 meter.

Landschap

Friesland is door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap uitgeroepen tot mooiste provincie van Nederland.De vereniging It Fryske Gea (= het Friese landschap) is de provinciale natuurbeherende instantie.

Friesland heeft een open landschap en is waterrijk. Het Friese landschap bestaat uit negen verschillende landschappen: het Waddengebied, de Zuidoosthoek, het terpengebied van Oostergo, Westergo, het Lage Midden, de Veenpolders, Gaasterland, de Noordelijke Wouden en het Bedijkingslandschap (= Marne, Het Bildt, Nieuwlanden en Lauwerszee).

In Friesland liggen vier nationale parken: Schiermonnikoog, De Alde Feanen, Lauwersmeer (Groningen en Friesland) en Drents-Friese Wold (Drenthe en Friesland)

Bron: Wikipedia


Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Fryslân (Friesland) Fryslân (Friesland) Fryslân (Friesland)

13 reacties op “Fryslân (Friesland)”

Stuk voor stuk prachtige foto’s. Jullie hadden niet echt mooi weer, want jullie waren in dezelfde periode als ons op vakantie, toch gaf dat weer wel hele mooi luchten en dat laat je hier ook mooi zien.

Een prachtige serie die de typische Friese sfeer goed weergeeft. Eén van onze mooiste provincies, wat mij betreft. Ze zijn er heel zuinig op hun monumenten. Ik herken een aantal plekken op je foto’s omdat ik er zelf ook ben geweest. Genieten!

Reacties zijn gesloten.