Categorieën
Historisch Kastelen Molens Slide

Haarzuilens Utrecht Haarzuilens Slot

Haarzuilens Utrecht Haarzuilens Slot

Buitenwegse Molen Oud Zuylen

De molen van de Polder Buitenweg (ook Buitenwegse Molen genaamd) is een wipmolen iets buiten het dorp Oud-Zuilen gelegen, in de Nederlandse provincie Utrecht.

Buitenwegse Molen Oud Zuylen

Stichting De Utrechtse Molens

De molen uit 1830 was tot 2016 maalvaardig. In 1931 werd het scheprad vervangen door een open schroefpomp (Dekkerpomp). In 1972 droeg het waterschap Buitenweg de molen over aan de Stichting De Utrechtse Molens.

Kleinste en de grootste poldermolens

De kleine Buitenwegse molen staat direct naast de veel grotere Westbroekse Molen. Het bijzondere aan deze combinatie is dat de kleinste en de grootste poldermolens van de provincie Utrecht naast elkaar staan.

Westbroekse Molen

De Westbroekse Molen is een grondzeiler iets buiten het dorp Oud-Zuilen, gelegen in de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht. De achtkante molen uit 1753 is maalvaardig. De molen kan worden ingezet als poldermolen voor het bemalen van de polder Westbroek.

Bron: Wikipedia

Westbroekse Molen

Hulpgemaal

In 1913 werd in een bijgebouwtje een hulpgemaal met dieselmotor geplaatst. De molen is in 1930 totaal verdekkerd, waarbij het oorspronkelijke scheprad werd vervangen door twee schroefpompen en het gevlucht werd uitgerust met Dekkerwieken.

Oudhollands getuigde wieken

Tot 1947 werd de polder zowel mechanisch als op windkracht bemalen, daarna heeft er een dieselmotor in gezeten, die tot de komst van een elektrisch gemaal in 1971 heeft gefunctioneerd. Toen in 1963 de molen als stilstaand monument werd gerestaureerd, werden de wieken weer vervangen door Oudhollands getuigde wieken.

Reserve gemaal

Bij het maalvaardig maken van de Westbroekse molen in 1983 werden de roeden met fokken volgens het systeem Fauël uitgerust, met op de binnenroede remkleppen, en werden de schroefpompen vervangen door een vijzel. Deze kan door de wind of door een elektromotor worden aangedreven, waarmee het een officieel reserve gemaal werd.

Bron: Wikipedia

Meer Foto’s / More Photos: Flickr500pxInstagram

Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen.
You can also scroll with the arrow keys after enlargement.

Als je de foto vergroot bekijkt staat er meestal ook nog extra info bij de foto.
If you view the photo enlarged, there is usually also extra info with the photo.

Haarzuilens Utrecht Haarzuilens Slot Haarzuilens Utrecht Haarzuilens Slot

10 reacties op “Haarzuilens Utrecht Haarzuilens Slot”

Bram het is weer een schitterende serie geworden en ik zou zo in een van die mooie huizen langs het water willen wonen.
Maar het zal wel blijven bij dromen.

Groetjes Erica

De molens vind ik altijd erg mooi want dat is voor mij nostalgie maar ook de spiegelingen op het water en de foto met de bomenschaduwen. Het was een mooie serie waar ik graag naar heb gekeken.

Dat is weer een fietstocht geweest waar je plezier aan beleefde en wij ook. Die bomen met lange schaduwen vind ik heel mooi. Knappe molens en grachten hebben jullie toch.

Het begint eentonig te worden, maar ik kan er weer weinig anders van zeggen dan dat het opnieuw van begin tot eind een prachtige serie is. Er staan teveel mooie foto’s in en de ontwerpen zijn te divers om een favoriet te kunnen kiezen.
Ik wil wel de voor mij meest opvallende foto noemen, dat is nr. 38 met die enorm hooooge boooomen met die heeeele lange schaduwen. Daar heb je heel knap gebruik van weten te maken. 🙂

De Utrechtse Molens ziet daar prachtig uit. Grachten is zeker heel bekende voor ons. Tussen winkels in Utrecht. Waterspiegeling ziet echt heel mooi uit op de foto’s. Groene huis zal wel willen wonnen. Lekker rust. Prachtig huis is dit om te zien. Wat heb jij echt hele mooie foto’s kunnen maken uit Utrecht. Ik wens jou fijne week. Groetjes J&F.

Wat een molens zie jij toch altijd, geweldig! Superfoto’s van Utrecht met al die mensen langs de gracht, heerlijk zomers plaatje! En de bomen met hun schaduwen in het park, schitterende lijnen! Ook de ‘spiegeltjes’ zijn prachtig.

Reacties zijn gesloten.