Categorieën
Diversen Overige Architectuur Slide

Harlingen

Harlingen

Harlingen is een stad in de Nederlandse provincie Friesland en de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. Harlingen behoort tot de Friese elf steden en telt ongeveer 14.715 inwoners.

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Harlingen (Westerlauwers Fries: Harns)

Geschiedenis

Omstreeks 1157 stichtte Eilwardus Ludinga het klooster Ludingakerke in het dorp Almenum. De monniken groeven grachten om de handelsvaart beter mogelijk te maken. Ludingakerk werd hierdoor een van de rijkste kloosters in Friesland. De buurt ten westen van Almenum, Harlingen, werd daardoor zó belangrijk dat deze in 1234 stadsrechten kreeg. Daarmee is Harlingen als stad ouder dan bijvoorbeeld Leeuwarden, Dokkum, Franeker of Amsterdam. Noordwestelijk van Harlingen lag in die tijd nog de stad Griend met poorten, grachten en zelfs een hogeschool. In 1287 werd Griend als gevolg van de desastreuze Sint-Luciavloed grotendeels verzwolgen door de zee. Thans is Griend nog slechts een zandplaat in de Waddenzee. De naam Harlingen is vermoedelijk afkomstig van de state Harlinga. In 1311 kwam “Harlingen” voor in Engelse havenregisters. In 1579 ondertekenden afgezanten van de stad de Unie van Utrecht en op 22 december 1634 ontving Harlingen zijn octrooi van de Staten van Friesland voor Groenlandsch- en Straat Daevids-visscherij (walvisvaart).

Bron en info: Wikipedia


Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

14 reacties op “Harlingen”

Prachtige serie van een mooie stad. Ik kom alleen in Harlingen om de boot naar Terschelling te pakken, maar zo te zien is Harlingen zelf ook zeker een bezoekje waard.

Je bent er ook in Harlingen weer in geslaagd om er een mooie verstilde stadsserie van te maken, Bram.
Je laat hier weer mooi zien, dat eigenlijk alle Friese steden wel mooie plaatjes te bieden hebben.

Ik hou wel van zulke prachtig mooie foto’s. Harlingen is daar ook heel mooie omgeving te bezoeken. Vuurtoren ziet prachtig uit. Havens ben ik ook dol op om te kijken. Het ziet allemaal heel mooi uit Bram.

En fijne week.
Groetjes Jacqueline & Ferry.

Harlingen is een prachtige stad, ik heb me er destijds de ogen uitgekeken en heel veel gefotografeerd. Prachtige haven, mooie oude panden en goed onderhouden monumenten. Een aantal van die dingen zie ik terug in jouw prachtige foto’s Bram, heel mooi en een feest van herkenning!

Reacties zijn gesloten.