Categorieën
Landschap Portfolio Slide Zomer

Heath Epe Gelderland

Heath Epe Gelderland

Heide Epe Gelderland

Heath Epe Gelderland

Heath Epe Gelderland

Heath Epe Gelderland

Heath Epe Gelderland

Heath Epe Gelderland

5X7B7326

5X7B7332

5X7B7336

5X7B7338

5X7B7339

5X7B7341

5X7B7344

5X7B7350

5X7C9771

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Heide

Heide is een benaming voor vegetatie vooral bestaand uit dwergstruiken uit de Hei- en Kraaiheifamilie. Heide komt in een beperkt aantal landen voor. Behalve in Nederland en Vlaanderen ook in de kuststrook van West-Europa, Groot-Brittannië en Ierland. Het is een typische vegetatie die zich thuis voelt in streken waar een zeeklimaat heerst, met een hoge luchtvochtigheid en niet al te warme zomers en geen strenge winters.

De natuurlijke verspreiding van heidevegetaties bestaat uit ontkalkte delen van het (duinlandschap) (met name in Noord-Nederland), gebergtes boven de boomgrens en de randen van hoogvenen. De heide in het binnenland is een cultuurlandschap ontstaan door onttrekking van voedingsstoffen door begrazing en afplaggen van zandige gronden. Uit stuifmeelonderzoek blijkt dat ook in het binnenland altijd wel heidevegetaties voorkwamen, maar de grote boomloze heidevelden en de zandverstuivingen zijn ontstaan door de intensivering van de schapenteelt gedurende de Middeleeuwen.

Verspreiding

In Nederland komen heidevelden voor op zandgronden oostelijk Friesland, Zuidoost-Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, oostelijk Utrecht, Het Gooi, Noord-Brabant en Noord-en zuid Limburg), de Waddeneilanden en in de kalkarme duingebieden ten noorden van Bergen. In Vlaanderen komen heidevelden voor in de Kempen, (provincies Antwerpen en Limburg), en in beperkte mate in het West-Vlaamse Houtland en aangrenzende Meetjesland[3]. In Wallonië komt heide voor in de Hoge Venen. Verschillende toponiemen (La Bruyère, La Heydt (bij Weerst), Heid des Pairs (Spa), sur les Heids (Barchon), la Grande Bruyère de Blaton wijzen op deels verloren gegane heidegebieden.

Bron en meer info: Wikipedia

Heath

A heath or heathland is a shrubland habitat found mainly on free-draining infertile, acidic soils, and is characterised by open, low-growing woody vegetation. Moorland is generally related to high-ground heaths with — especially in Great Britain — a cooler and more damp climate.

Heaths are widespread worldwide but are fast disappearing and considered a rare habitat in Europe. They form extensive and highly diverse communities across Australia in humid and sub-humid areas. Fire regimes with recurring burning are required for the maintenance of the heathlands. Even more diverse though less widespread heath communities occur in Southern Africa. Extensive heath communities can also be found in the California chaparral, New Caledonia, central Chile and along the shores of the Mediterranean Sea. In addition to these extensive heath areas, the vegetation type is also found in scattered locations across all continents, except Antarctica.

Source and more info: Wikipedia

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

9 reacties op “Heath Epe Gelderland”

Hele mooie foto’s van dit heidelandschap, Bram. Zo mooi gekleurd heb ik de heide hier in de buurt niet gezien tot nu toe, veel heidegebieden worden hier overwoekerd door pijpestrootjes en andere grassoorten.

Wat een rust… en wat een stilte… werkelijk prachtig Bram wat je hier laat zien!!
Lieve geniet groetjes van Anna en een heel fijn weekend

Je hebt wel een hele mooie plek uitgezocht om de heide te fotograferen, schitterend zoals je het heuvelachtige laat zien met name op foto 3! Zelf was ik gisteren heel eventjes (lees veel te kort, maar daar had ik geen invloed op helaas) op de heide bij Heerde, het is er echt prachtig. Deze serie doet me heel erg genieten maar maakt ook ‘jaloers’, zo mooi!

hemeltjelief bram,
laat mij nou helemaal niet weten dat het in epe zo heuvelachtig was:-)
wat een schitterende serie van de heide breng je in beeld,
supergenieten hé:-)

Reacties zijn gesloten.