Categorieën
Herfst Kastelen Slide

Herfst Kasteel Rhoon en omgeving

Herfst Kasteel Rhoon en omgeving

Autumn Castle Rhoon and surroundings

Begint al een beetje traditie te worden dat ik in de herfst een bezoek aan het Kasteel Rhoon breng.
Starts to be a little tradition for me, visit Rhoon Castle at autumn.

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Kasteel van Rhoon

Het Kasteel van Rhoon in Rhoon is een versterkt donjon uit 1432 gebouwd door de familie Van Duyvelant, wier leden destijds leenheer waren van de Heerlijkheid Rhoon. Het kasteel is gebouwd op de plaats waar een ouder kasteel heeft gestaan, dat door de Sint-Elizabethsvloed van 1421 is verwoest. Het kasteel bevindt zich in het huidige Rhoon-Noord, daar waar de middeleeuwse dorpskom ligt, met onder andere de Dorpskerk en het Huis te Pendrecht.

Het kasteel is omgeven door een Engelse tuin, een Baroktuin en het Kasteelbos. Even verderop wordt het Rhoonse Bos gesticht, een heraanleg van waar vroeger het Jachtgebied de Huyters zich bevond. De voorzijde van het kasteel is tijdens de Bentinck-periode opgeknapt en met Empirestijl-ramen ingelegd. De achterzijde van het kasteel wordt gekenmerkt door trapgeveltjes en torentjes.

De binnenzijde van het Kasteel telt vele kunstwerken. In de Oude Keuken bevindt zich een grote schouw met houtsnijwerken. De toegangshal wordt gedomineerd door een grote eikenhouten trap en verder bevinden zich vele vrouwenfiguren en Arabesk-kunstwerken.

Het kasteel is verdeeld over vele zalen:

  • Annazaal; Vernoemd naar Anna van Grave. Dit was de bestuurszaal en is behangen met driehonderd jaar oud goudleer.
  • Catharina Theresiazaal; Vernoemd naar Catharina Theresia de Bruxelles, burggravin van Dormaale. Deze zaal ook wel de ‘Criminele Vierschaar’ genoemd, werd vroeger gebruikt als rechtszaal voor zware delicten. Hier werden de doodsvonnisen uitgeroepen. Tegenwoordig is deze met kroonluchters en gebrandschilderde ramen gedecoreerde zaal in gebruik als feestzaal voor onder andere huwelijken.
  • Alveradezaal; Vernoemd naar Alverade van Windelnisse. Deze zaal was in gebruik als kleine huiskapel, wat te zien is aan het huisaltaar en de Mechelse kussenkast.
  • Margarethezaal; Vernoemd naar Margarethe van Weena-Bokel. Deze zaal bevat veel tekeningen en schilderijen, alsmede een vitrine met porselein.
  • Kerkzaal; De achterliggende reden voor een “Kerkzaal” was dat de Van Duyvelants oorspronkelijk Katholiek waren. Daar in 1572 de Staten van Holland en West-Friesland verplichtten immer nog Protestantse diensten te houden, werd deze zaal ingericht tot huiselijke kerk, waar de Van Duyvelants hun katholieke diensten achter gesloten deuren konden houden. Vandaag de dag wordt deze zaal, met uitzicht op de baroktuin, voornamelijk gebruikt voor lezingen.
  • De Zolder; Deze plaats is verdeeld in twee ruimten: De gevangenis en de kasteelsklokruimte. De kasteelklok werd voornamelijk gebruikt om mensen te laten verzamelen bij het kasteel en daarvoor nog ook om de tijd aan te geven.

In 1971 werd het kasteel, dat na de oorlog door geldgebrek zwaar was verwaarloosd, opgeknapt door een in het leven geroep “Stichting Kasteel van Rhoon”. Mede dankzij deze stichting is het kasteel en zijn historie bewaard gebleven en is het nog altijd in gebruik.
Bron: Wikipedia

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Herfst Kasteel Rhoon en omgeving Herfst Kasteel Rhoon en omgeving Herfst Kasteel Rhoon en omgeving

10 reacties op “Herfst Kasteel Rhoon en omgeving”

Ik kan me er wel iets bij voorstellen dat je er intussen een traditie van hebt gemaakt om daar in de herfst elk jaar even naar toe te gaan. Het is er prachtig met een grote variëteit aan herfsttinten. Je had er ook weer een goeie dag voor uitgekozen, want de herfstkleuren komen onder een vrolijk najaarszonnetje het best tot hun recht.

Reacties zijn gesloten.