Categorieën
Herfst Kastelen Landschap Slide

Herfst kleuren Rheinland-Pfalz

Herfst kleuren Rheinland-Pfalz

Een paar dagen herfst vakantie gehad in Duitsland, Rijnland-Palts, langs de Moezel en de Rijn,
heel veel mooie herfst kleuren en beelden gezien en gefotografeerd.


Herfst kleuren Rheinland-Pfalz

Herfst kleuren Rheinland-Pfalz

Herfst kleuren Rheinland-Pfalz

Herfst kleuren Rheinland-Pfalz

Herfst kleuren Rheinland-Pfalz

5X7D9771

5X7D9789

5X7D9818

5X7D9822

5X7D9837

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Rijnland-Palts (Duits: Rheinland-Pfalz, Paltsisch: Rhoilond-Palz) is een van de zestien deelstaten van Duitsland en heeft een oppervlakte van 19.853,44 km² en 3.990.278 inwoners. De hoofdstad is Mainz.

rheinland-pfalz

Geografie

Rijnland-Palts ligt in het zuidwesten van Duitsland en grenst aan (vanuit het noorden, met de klok mee) Noordrijn-Westfalen, Hessen, Baden-Württemberg, Frankrijk, Saarland, Luxemburg en België.

Geschiedenis

Het land Rijnland-Palts

Rijnland-Palts is in 1946 door het bestuur van de Franse sector gevormd uit de voorheen Beierse Palts, het zuidelijke deel van de Pruisische Rijnprovincie (Regierungsbezirke Koblenz en Trier), de voorheen tot Hessen-Darmstadt behorende provincie/bestuursregio Rijn-Hessen-Palts, delen van de Pruisische provincie Hessen-Nassau en het voorheen Oldenburgse gebied rond Birkenfeld.

Als gevolg van de besluiten van de conferentie van Potsdam droeg de Amerikaanse regering de bezettingsmacht in het huidige Rijnland-Palts op 15 juli 1945 over aan Frankrijk. Het bestuur van de Franse bezettingsmacht organiseerde het gebied eerst in twee bestuurlijke gebieden: Rheinland-Hessen-Nassau (voor de tot dan toe Pruisische Regierungsbezirke Koblenz, Trier und Montabaur) en Hessen-Pfalz (voor de tot dan toe Beierse Pfalz en het tot Hessen-Darmstadt behorende Rheinhessen). Het land Rijnland-Palts werd op 30 augustus 1946 door een verordening (nr. 57) van generaal Pierre Kœnig, hoofd van de Franse militaire regering, opgericht. Hierdoor werden de economisch en historisch samenhorende gebieden Koblenz-Bonn en Rijn-Main opgesplitst. De opname van het eveneens door Frankrijk bezette Saarland werd door de Franse regering geweigerd. Op 22 november 1946 vond de constituerende zitting van de “Beratender Landesversammlung” plaats in het theater van Koblenz met het doel een grondwet voor de nieuwe deelstaat te ontwerpen. Kort daarop, op 4 december 1946, werd een voorlopige landsregering onder leiding van de CDU-er dr. Wilhelm Boden gevormd. Op 18 mei 1947 werd de landelijke grondwet via een volksstemming aangenomen. Tegelijkertijd werden verkiezingen gehouden, en de landdag van Rijnland-Palts kwam voor zijn zitting op 4 juni 1947 samen in de grote zaal van het stadhuis van Koblenz. Koblenz werd als hoofdstad van het land gekozen en bleef dit tot 1950 toen Mainz hoofdstad werd. Dr. Wilhelm Boden werd als eerste minister-president van het nieuwe land verkozen. Hij bleef echter minder dan een maand in zijn ambt en werd opgevolgd door Peter Altmeier.

In het nieuwe, kunstmatig samengevoegde land was er in de eerste jaren weinig ‘nationaal’ gevoel, en er ontstonden stromingen om de oude grenzen van de Pruisische en Beierse gebieden te herstellen. In 1956 werd op basis van artikel 29 van de Duitse grondwet in de voormalige Regierungsbezirken Koblenz, Trier, Montabaur, Rheinhessen en in de Palts referenda georganiseerd, waarbij de bevolking de wens kon uiten om de betreffende gebieden bij Noordrijn-Westfalen, Beieren en Baden-Württemberg aan te sluiten. Alle referenda, met uitzondering van het referendum in de Palts verkregen de noodzakelijke meerderheid, maar de uitvoering van de gebiedswijzigingen liet bijna 20 jaar op zich wachten. Bij de volksstemming, die op 19 januari 1975 doorgevoerd werd, en die de finale bevestiging van de wijzigingen zou moeten zijn, werd noch het noodzakelijke quorum, noch de meerderheid van de uitgebrachte stemmen gehaald. Hierdoor heeft het land nog steeds de grenzen van 1946.
Bron en uitgebreide info: Wikipedia


Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

9 reacties op “Herfst kleuren Rheinland-Pfalz”

Een lust voor het oog, al die prachtige herfsttinten in dat glooiende landschap.
Hier in Fryslân moet je echt zoeken om wat fotogenieke hoekjes met mooie herfstkleuren te zien. En ik vrees, dat het er ook wel niet echt van zal komen nu we het echte herfstweer in gaan.

prachtig bram om te zien,
inmiddels zijn wij hier al veel verder zie ik wel 🙂
wij moeten blaadjes vegen 🙂

nu ja sommigen van ons dan 🙂
van mij mogen ze wapperen 🙂

Reacties zijn gesloten.