Categorieën
Bos Herfst Portfolio Slide

Herfst Liesbos en Haringvliet

Herfst Liesbos en Haringvliet

Kleindochter en Moeder

Sorry als ik wat minder reageer, dan gebruikelijk.

Tegenstelling in een week, vreugde bij de geboorte van mijn kleindochter afgelopen zaterdag, woensdag werd mijn moeder opgenomen met een herseninfarct en aansluitend een hersenbloeding.

Mijn vrouw, ik en andere familieleden zijn aan haar bed aan het waken, de dokters geven geen hoop op herstel. Niet zulke fijne kerstdagen voor ons.

Liesbos

Op zaterdag 9 november naar Noord-Brabant in Etten-Leur geweest
Een mooie zonnige herfst dag voor een bezoek aan het Liesbos
heb een heerlijke wandeling gelopen door dit mooie bos

Zonsondergang

Op de terugweg naar huis gestopt bij de Haringvlietbrug Numansdorp
Om nog een zonsondergang te fotograferen
Maar door de dikke rand bewolking werd dat minder dan ik had gehoopt

Herfst Liesbos en Haringvliet
Zonsondergang Haringvliet

Liesbosch

Het Liesbos (voorheen Liesbosch) ligt ten zuiden van Prinsenbeek in de gemeente Breda, tussen de spoorlijn Roosendaal-Breda en de A58 en tegenover de buurtschap Lies.

Zomereikenbos

Het bos is ruim 200 hectare groot en bestaat voornamelijk uit loofbomen. Het is het grootste oude zomereikenbos van Nederland. Op de hogere droge delen zijn ook naaldbomen aangeplant. Het bos wordt sinds 1899 beheerd door Staatsbosbeheer. De naam Liesbos komt van het gehucht Lies dat hier ligt. In 1200 werd het gebied beschreven als het landgoed van Hage en Lies. Al sinds de middeleeuwen is er een reigerkolonie gevestigd.

Liesbos rechte dreef

Valkerij

Eeuwenlang is het Liesbos in bezit geweest van de Heer van Breda – vanaf 1403 waren dat de Graven van Nassau, later de familie van Oranje Nassau. Zij gebruikten het als warande. Veel van de lange, rechte dreven zijn zeer oud en speciaal aangelegd voor de jacht, onder andere voor de valkerij.

Plataan

In het Liesbos bevindt zich een bijzondere plek waarvan gezegd wordt dat hij uit de Keltische tijd zou stammen. Deze plek wordt ‘het rondje’ of ‘het hemeltje’ genoemd. Hier staat een grote oude plataan die vroeger omringd was door beuken waarvan er nog twee over zijn. De plataan wordt als koortsboom of lapjesboom gebruikt. Het rondje was vroeger het centrum van de boomkwekerij van het Liesbos.

Boswachter Liesbosch

Het bos is voor het publiek toegankelijk, er zijn korte en langere wandelroutes en er is een restaurant, genaamd Boswachter Liesbosch, gevestigd.

Bron: Wikipedia

Meer Foto’s / More Photos: Flickr500pxInstagram

Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen.
You can also scroll with the arrow keys after enlargement.

Als je de foto vergroot bekijkt staat er meestal ook nog extra info bij de foto.
If you view the photo enlarged, there is usually also extra info with the photo.

Herfst Liesbos en Haringvliet Herfst Liesbos en Haringvliet

12 reacties op “Herfst Liesbos en Haringvliet”

Bram wat een mooie sfeer volle serie heb je weer van de herfst gemaakt.
Ik heb er van genoten soms leek het net of ik er deel van uitmaakte.
Maar dat is mijn fantasie.

Groetjes Erica

Nog een gelukkig en gezond 2020
met heel veel fotoplezier

Terwijl ik gisteren gezellig zat bij te praten met mijn fotomaatje, attendeerde zij me nogmaals op dit logje. Het was haar opgevallen dat ik wel had gereageerd op jouw foto’s maar niet op de familie-omstandigheden.
Tot mijn spijt was die tekst niet tot me doorgedrongen. Mogelijk als gevolg van jouw kleine lettertype en mijn vermoeidheid, waardoor tekst nog wel eens minder goed wil doordringen. Foto’s bekijken is meer mijn ding.
Hoe dan ook, mijn excuses, Bram. Bij deze alsnog veel sterkte gewenst aan het ziekbed van je moeder. En natuurlijk van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie kleindochter.

Goedenavond Bram,

Na het lezen van zulke berichten willen we graag hier even reageren. Als eerste gefeliciteerd met de geboorte van je kleindochter. Maar de andere berichte moesten wij even schrikken. Het gaat helaas niet goed met je moeder, die een herseninfarct kreeg en ook nog eens daar achteraan een hersenbloeding. We snappen het dat je op dit moment met hele andere bezig bent, zoals het waken van je moeder. Jouw kerstdagen waren niet leuk geweest en dit is ook heel begrijpelijk. We wensen je en jouw familie heel veel sterkte komende tijd. We zullen een kaarsje voor je branden.

De herfst foto’s zijn bijzonder mooi geworden. Vooral al die warme kleuren en dit komt zeer gepast voor je moeder, denken we.

Sterkte en tot ziens.
Ferry & Jacqueline.

Hi Bram,
Gefeliciteerd met de geboorte van jullie kleindochter. Een bijzondere gebeurtenis! En wat een tegenstellig met het bericht van je moeder. Wat afschuwelijk!
Afgelopen maart heb ik hetzelfde meegemaakt met mijn moeder (95 jaar) en ik heb haar ook moeten laten gaan. Dat is heel zwaar.
Ik wens jou en je familie heel veel sterkte en leef met jullie mee.

Lieve groet,
Annette

P.S. toch nog even over je foto’s van het Liesbosch , ze zijn prachtig.

Alsnog van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie kleindochter. Ik had het berichtje helaas gemist.

Verder veel sterkte gewenst aan het ziekbed van jullie moeder. Vreugde en verdriet gaan bij jullie zo wel hand in hand.

Je fotoserie is heel kleurrijk en dat is jullie leven op dit moment niet. Wat een zorg kun je dan zo maar hebben.

Hallo Bram,
allereerst heel veel sterkte met het ziekbed van je moeder. Ik kan me voorstellen dat de kerstdagen dan ook niet fijn zijn verlopen.
Mijn moeder (87) kwam in de nacht ten val en heeft zware gekneusde ribben. Zij kan herstellen maar voor jou moeder is het anders. Ik hoop dat het waken jullie samenzijn kan sterkten. Heel veel sterkte Bram

Je foto’s daarentegen zijn prachtig en daar heb ik enorm van genoten. Het feit en nieuws dat je moeder het waarschijnlijk niet haalt maakt dat ik niet zo enthousiast kan reageren.

Nogmaals veel sterkte Bram.

Groet, Helma

geweldig mooie zonsondergangen Bram, maar als ik al die bomen daar zie liggen krijg ik een steek in mijn hart….
geld geld geld, daar lijkt het nog om te gaan…. leven stelt niks meer voor, ook niet voor Staatsbosbeheer of natuurmonumenten…. dollartekens hebben hun in hun macht

Hallo Bram, wat een schitterende foto’s van het herfstbos. Met prachtig zacht licht. Ook de zonsondergangen zijn mooi.

Jammer dat de zonsondergang zich achter een dik wolkendek afspeelde die dag. Maar je hebt de herfstkleuren in de bossen en daar buiten goed mee kunnen pakken dit jaar. en ze waren erg mooi, ook in deze serie weer.

Reacties zijn gesloten.