Het begin van een nieuwe dag aan het Haringvliet

Het begin van een nieuwe dag aan het Haringvliet

‘t Hoad Middelharnis

The beginning of a new day at the Haringvliet


Foto’s: © Bram van Broekhoven

Haringvliet (zeearm)

Het Haringvliet is een voormalige zeearm van de Noordzee, in Zuid-Holland tussen Voorne-Putten en de Hoeksche Waard in het noorden, en Goeree-Overflakkee in het zuiden. In 1970 werd het Haringvliet in het kader van de Deltawerken door de Haringvlietdam van zee afgesloten en werd er bij de dam de Goereese sluis aangelegd voor de scheepvaart. Van de Hoeksche Waard naar het Hellegatsplein loopt de Haringvlietbrug. In het Haringvliet ligt het eiland Tiengemeten. Het Spui mondt erin uit tussen de Hoeksche Waard en Voorne-Putten.

Ontstaansgeschiedenis

Voor 1200 waren Voorne en Flakkee één eiland. In 1216 doorbrak een stormvloed echter de natuurlijke duinenkust. Er ontstond een geul die zich al snel een steeds langere weg door het veen baande. De geul diepte uit en ontwikkelde zich al snel tot een steeds bredere zeearm, die zich allengs verder landinwaarts uitstrekte. Na ruim dertig jaar werd rond 1250 de Striene, een nu niet meer bestaande vertakking van de Schelde richting de Maas bereikt. De nieuwe zeearm breidde zich ook ten oosten van de Striene uit, waar het Wijvekeen, de voorloper van het Hollandsch Diep, werd gevormd.[1].

De naam Haringvliet treft men in 1315 voor het eerst in de schriftelijke bronnen aan. Het Haringvliet werd echter eeuwenlang Flakkee genoemd. Pas in de 19e eeuw werd de naam Haringvliet algemeen.
Bron en meer info: Wikipedia

Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500px

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Het begin van een nieuwe dag aan het Haringvliet Het begin van een nieuwe dag aan het Haringvliet Het begin van een nieuwe dag aan het Haringvliet

10 Responses to “Het begin van een nieuwe dag aan het Haringvliet”

 1. Haringvliet zijn wij nooit geweest. Wat is daar mooi om te zien. Luchten vind ik prachtig om te zien. Mooie foto’s geworden.
  Groetjes..

 2. Hele mooie beelden komen hier langs van de `overkant` dus Haringvliet. Veel herkenbaar, alhoewel ik nog nooit bij die aanlegsteiger geweest ben 🙂

 3. ladyfi schreef:

  What lovely, subtle pastel colours in your sky.

 4. willyduvel schreef:

  Mooi Bram dat Jij zo vroeg op kan voor mij een nachtmerrie Héél mooie beelden .die met die bomen om van te snoepen ! Grts

 5. Jetske schreef:

  Dapper dat je er vroeg bij was. Het prachtige gezicht maakte de kou vast goed. Je treft het maar met zoveel weidse blikken in de nabije omgeving.

 6. klaproos schreef:

  supermooi begin van de dag Bram,
  steeds neem ik me voor om vroeg te gaan…
  maar m’n bed wint het steeds 🙂
  gelukkig zie ik het hier bij jou

 7. Mooie serie weer, Bram, vooral licht en lucht zijn in veel van je foto’s weer boeiend om naar te kijken.

 8. FotoAnna schreef:

  Prachtige reeks Bram!!
  Hele mooie composities en belichting…
  Lieve genietgroetjes van Anna

 9. willy schreef:

  heel mooie tinten bij deze zonsopkomst Bram…

  prettige dag gewenst

 10. Ank Pot schreef:

  Het blijft mooi om te zien die zonsopkomst aan het water. Die huizen met toren, zijn dat gewone woonhuizen? Zien er erg apart uit.

comments-bottom