Categorieën
Architectuur Goeree-Overflakkee Herfst

Historisch Goedereede op Goeree-Overflakkee

Historisch Goedereede op Goeree-Overflakkee

Meestal in de herfst bezoek ik Goedereede wel een keer.
Het is altijd een fotogenieke plaats maar in de herfst nog wat extra.

Weekmarkt

Omdat de weekmarkt op Donderdag in Goedereede staat,
kon ik geen foto’s maken van de gebouwen en omgeving daar, de weekmarkt staat op de straat (plein) met de naam markt! daarom wat foto’s uit de zelfde tijd (oktober) opgezocht in mijn archief, en deze in dit blog geplaatst.

Goedereede

Goedereede is een stadje en voormalige gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het stadje telt circa 2.295 inwoners en is gelegen op de kop van het eiland Goeree-Overflakkee, op het voormalige eiland Goeree.

Gemeente

Tot 31 december 2012 vormde Goedereede met de dorpen Ouddorp en Stellendam een zelfstandige gemeente. Sindsdien maakt het gebied deel uit van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Romeinse tijd

De geschiedenis van Goedereede gaat terug tot de Romeinse tijd toen er ten noordwesten van het huidige stadje al sprake was van een belangrijke havennederzetting. Archeologen vonden in de jaren vijftig en tachtig van de twintigste eeuw in de polder De Oude Oostdijk veel Romeins materiaal in de bodem.

Moderne tijd

De historische economische grootheid en het aanzien van Goedereede gingen verloren door de vele aanslibbingen. De haven moest steeds worden verlegd, de kooplui trokken er weg, en de handel en visserij verliepen evenzeer steeds moeizamer.

Stadsmuren

Goedereede werd na het bedijken van de omliggende polders een landbouwdorp. Het stadje raakte steeds meer in verval. De stadsmuren werden niet meer onderhouden en ten slotte gesloopt. De laatste poort van Goedereede, de Molenpoort is aan het begin van de twintigste eeuw gesloopt. De resten van enkele poorten en de stadsmuur zijn op sommige plaatsen in het stadje nog altijd zichtbaar.
Bron en uitgebreide info: Wikipedia

Vanaf hier klik op een foto voor een grotere weergave

Meer Foto’s / More Photos: Flickr500pxInstagram

Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen.
You can also scroll with the arrow keys after enlargement.

Als je de foto vergroot staat er meestal ook nog extra info bij.
If you view the photo enlarged, there is usually also extra info.

Historisch Goedereede op Goeree-Overflakkee

11 reacties op “Historisch Goedereede op Goeree-Overflakkee”

Archief of niet, deze mooie panden en bouwen zijn het aanzien meer dan waard!
Uiteraard ook in de vergroting bekeken want dan zie je de details zo mooi 😉
Heerlijk serie Bam.
Groet, Helma

Dit is weer eens wat anders. Je series van landschappen zijn geweldig, maar deze serie van dit Goedereede is ook heel mooi geworden. Ik vind het knap dat je foto’s van de straten hebt kunnen maken zonder auto’s erbij.
Fijn weekend verder.

Hallo Bram, ik herken een flink aantal plekken van onze wandeling door Goedereede. Prachtige opnames/composities van dit fraaie stadje.

Wat een prachtig plaatsje en zo mooi door jou gefotografeerd. Ik heb een bezoekje aan Goedereede op mijn “to do list” gezet voor als wij op een korte vakantie naar Zeeland gaan.

Groetjes,
Annette

Zeer stemmig dorpje met (vooral in vroegere tijden) zeer dappere dames ! Hier heb je weer prachtige foto’s gemaakt Bram. Hoewel ik al op diverse plekken in Zeeland was, ben ik in Goedereede nog nooit neergestreken. Daar moet dringend verandering in komen 😉

Reacties zijn gesloten.