Categorieën
Historisch Slide Winter

Historische stad aan de Oosterschelde Zierikzee

Historische stad aan de Oosterschelde Zierikzee

Historic city on the Oosterschelde Zierikzee

Historische stad aan de Oosterschelde Zierikzee

Historische stad aan de Oosterschelde Zierikzee

Historische stad aan de Oosterschelde Zierikzee

Historische stad aan de Oosterschelde Zierikzee

img_5d_52371

img_5d_52373

img_5d_52375

img_5d_52377

img_5d_52379

img_5d_52381

img_5d_52385

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Zierikzee (Zeeuws: Zurrikzêe) is een stad in de gemeente Schouwen-Duiveland in de Nederlandse provincie Zeeland. De stad telt 11.015 inwoners (2013) en is de hoofdplaats van de gemeente.

Geschiedenis
In 976 komt Zierikzee onder de naam Creka (kreek) voor in een oorkonde waarin de Sint-Baafsabdij door keizer Otto II wordt bevestigd in haar bezittingen. De naam Zierikzee komt voor het eerst voor, als Siricasha, in een oorkonde uit 1156.

In 1248 werden de stadsrechten van Zierikzee door graaf Willem II van Holland bevestigd en uitgebreid. De eerste stadsrechten waren verleend tussen 1217 en 1220 maar de precieze datum is niet bekend. Aan het einde van de middeleeuwen was Zierikzee een strategisch belangrijke plaats in Zeeland en omgeving.

In 1303 en 1304 werd de stad meerdere malen belegerd door Vlaamse troepen onder leiding van Gwijde van Namen. De Vlamingen slaagden er niet in Zierikzee in te nemen en werden uiteindelijk verslagen in de slag bij Zierikzee op 11 augustus 1304 door een Zeeuws-Franse vloot, waarbij Gwijde van Namen werd gevangengenomen. Het jaar daarop werd op 23 juni 1305 het Verdrag van Athis-sur-Orge tussen graafschap Vlaanderen en het koninkrijk Frankrijk afgesloten om beider machtsverhoudingen te regelen.

In 1414, 1458, 1466, 1526 en 1576 vonden in Zierikzee grote stadsbranden plaats. In 1414 brandde de helft van de stad af. In 1458 viel het beste deel van de stad, waaronder het Begijnhof en het klooster van de Franciscanen, Minderbroederklooster ten prooi aan de vlammen. In 1466 brandde een derde van de stad af, waaronder de Grote Kerk. In 1526 en 1576 bedroeg de schade respectievelijk 77 zoutketen en 125 huizen buiten de muren van de stad (1526) en 50 zoutketen en 200 huizen (1576).

In de Tachtigjarige Oorlog werd Zierikzee op 8 augustus 1572 door geuzen ingenomen. In september 1575 landden Spaanse troepen op Schouwen en Duiveland, en sloegen het beleg voor Zierikzee. De stad gaf zich over op 29 juni 1576, maar vier maanden later ontstond er muiterij onder de Spaanse soldaten wegens achterstallige betalingen, waarna de Spanjaarden vertrokken.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden op 30 april 1917 door een verdwaalde Britse piloot zes bommen op de stad geworpen. De piloot had Zierikzee verward met Zeebrugge, er vielen drie slachtoffers. Na de Tweede Wereldoorlog werd bij Zierikzee zo’n 30 miljoen kilo munitie in de Oosterschelde gedumpt, waarmee deze munitiestort de grootste van Nederland is. Na de Tweede Wereldoorlog is de stad eerst in oostelijke richting met Plan Malta, daarna met de bouw van de wijk Poortambacht (“Plan West”) in westelijke richting uitgebreid.

In 1997 hield de gemeente Zierikzee op te bestaan en werd de gemeente onderdeel van de grotere gemeente Schouwen-Duiveland. Het gemeentehuis van deze gemeente staat wel in Zierikzee. Dit gebouw is een architectonisch hoogstandje dat geënt lijkt te zijn op het Guggenheim Museum te Bilbao. Een kenmerk ervan is dat het topzwaar lijkt doordat het naar boven toe breder uitloopt. Velen Zierikzeënaren vinden het gebouw niet mooi, het gemeentehuis is gelegen aan de laan van St. Hillaire gelegen in de bebouwde kom zo’n 800 meter van de Dikke Toren vandaan.

Bron: Wikipedia


Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

9 reacties op “Historische stad aan de Oosterschelde Zierikzee”

Prachtige beelden van dit mooie stadje Bram, ik ben er vroeger ook meerdere malen geweest maar toen interesseerde ik me nog niet voor fotografie, een reden te meer om er nog eens terug naar toe te gaan! Prachtig om dat molentje, de gebouwen en die kleurrijke boten aan het water te zien, een mooi decor!
Nog een fijne zondag
Groetjes

ze te zien een mooie kleine stad Bram..

en het is de andere kant van de wereld niet

dus wie weet…

en die Gwijde van Namen, was me totaal onbekend..

zoals steeds is je fotografie heel fraai

prettige dag

Het is heel lang geleden dat ik in Zierikzee was maar ik vond het een prachtig stadje en zou er graag nog eens naar toe willen, helaas ligt het erg ver weg voor mij. Je foto’s laten bekende plekjes zien. Wat ik me nog herinner is het droogvallen van de haven bij eb. Je mooie fotoserie roept weer heel veel herinneringen op 😉

Reacties zijn gesloten.