Categorieën
Goeree-Overflakkee Landschap Slide Zomer Zonsondergang

Juni landschappen wolken Zonsondergang

Juni landschappen wolken Zonsondergang

June landscapes clouds Sunset

Arbeidershuisjes op Goeree-Overflakkee

Wonen op vier bij vierenhalve meter

Er zijn niet veel landarbeidershuisjes meer op Goeree-Overflakkee die nog echt in originele staat bewaard zijn gebleven. Het zijn karakteristieke elementen die horen bij het landschap.

Landarbeidershuisjes:
Al in de zeventiende eeuw hadden een aantal landarbeiders een eigen woning in de buurt van de boerderij of in groepjes bij elkaar. Deze zogenaamde ‘arbeidershuisjes’ werden door de herenboeren zo goedkoop mogelijk gebouwd en aan arbeiders geleend voor zolang het contract duurde. Soms werden ze door kerken of parochies neergezet. De huisjes stonden veelal op onvruchtbare zand- en lagere gronden, langs dijken of op gronden achter de dorpen. Deze grond was voor de boeren nauwelijks interessant, maar de landarbeiders konden er soms toch aardappelen en boekweit verbouwen.

Inrichting:
De arbeidershuisjes leken sterk op boerenwoningen, maar dan in het klein (4 bij 4,5 meter). De huisjes bestonden uit slechts één vertrek: het woonvertrek. Daarin werd bijna alles gedaan en aan de achterzijde van het woonvertrek bevonden zich twee bedsteden van 1,60 meter lang. Beide bedsteden werden van elkaar gescheiden door een meter brede kast; de spinde. Het huisje werd verwarmd met slechts één kachel. Omdat ze regelmatig door anderen werden bewoond, werd nauwelijks in onderhoud geïnvesteerd. Arbeiders en boeren zagen de huisjes namelijk als tijdelijk onderkomen. Ze waren vaak al vanaf de bouw in slechte staat. De muren waren enkel steens en er was geen dakbeschot. ’s Winters was het er erg koud en bij (fijne) sneeuwval kon er op de zolder een wit laagje ontstaan. ’s Zomers kon het er zeer heet zijn; zowel de zon als het koken in de eronder gelegen woonruimte zorgden voor de hoge temperatuur.

Gang en Varkenskot
Naast het woonvertrek, had een arbeidershuisje (meestal) een één meter brede gang aan de voorzijde. Aan beide uiteinden van de gang waren deuren. Door middel van een binnenmuur of een beschot werd de gang van de woonvertrek gescheiden. Het kwam voor dat er in plaats van een gang bijvoorbeeld alleen een klompenkot aanwezig was waardoor je naar binnen ging. In een later stadium werden de arbeidershuisjes uitgebreid met bijvoorbeeld een (houten) washok. Om hun huisje wat allure mee te geven probeerden de arbeidersvrouwen zelfs in hun huishouding het interieur te laten lijken op dat van een echte boerenwoning. Om het arbeidershuisje lag een tuin met (achterin) een varkenskot dat plek bood aan een varken. De tuin kon een redelijke omvang hebben om zo in eigen onderhoud te voorzien werden hier verschillende soorten groenten geteeld.

Bron en info is over Zeelandse huisjes,
tekst en info is ook van toepassing op Goeree-Overflakkee: Zeeuwse Ankers

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500pxInstagram …

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Juni landschappen wolken Zonsondergang Juni landschappen wolken Zonsondergang Juni landschappen wolken Zonsondergang

10 reacties op “Juni landschappen wolken Zonsondergang”

Hallo Bram,
dit is werkelijk een schitterende serie. Uiteraard de foto’s in het groot bekeken en wat zijn ze dan mooi zeg. Heel jammer dat de arbeidershuisjes zo verwaarloosd zijn. Eigenlijk zouden deze huisjes bewaard moeten blijven.
De regenboog op de akker is echt een hele bijzondere en leuke foto.

Groetjes, Helma

Ik kan bijna niet kiezen, zoveel moois in één serie. Het oude huisje onder deze dreigende lucht vind ik wel heel mooi.
Het verschil laat zien dat het verval wel doorgaat als je niet ingrijpt.

Zeer mooie foto’s in knap avondlicht! Die huisjes worden overal systematisch afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Jammer.

landarbeidershuisjes ..kan ik me hier niet herinneren Bram..

prachtige landschapsfoto’s , waarbij de vierde en de voorlaatste mijn voorkeur hebben

prettige dag

Van begin tot eind weer erg mooie landschappen en vaak prachtige wolkenpartijen daarboven. Ook je beregenboog mocht er zijn.
Voor de fotograaf is dat landarbeidershuisje een dankbaar onderwerp, maar het is toch wel doodzonde dat het daar staat weg te kwijnen.

Mooi die beregenboog! Maar het allermooist vind ik foto 12 van het vervallen huisje. Wat me opvalt is dat er kennelijk na 2008 nog iets van een elektrisch apparaat aan het geveltje is bevestigd wat het helaas niet voor verder verval heeft behoedt.
Het is mooi voor de foto dat verval maar jammer van het gebouwtje.

Goedemorgen Bram,

Prachtig landschapen is het geworden. Schapenwolkjes ziet prachtig uit in de lucht. Sproeien zie je dan regenboog kleuren. Wat mooi deze foto’s. Zonsondergang is hele geweldig!!! Mooie reeks foto’s heb je gemaakt. Deze buurt heb jij kunnen foto’s maken.Heerlijk omgeving daar.

Fijne week gewenst.

Reacties zijn gesloten.