Categorieën
Bos Landschap Slide Zomer

Kampina en Oisterwijkse Bossen & Vennen

blanco ruimte png

Kampina en Oisterwijkse Bossen & Vennen

Eind Juni met de auto naar Moergestel gereden.
vandaar een fiets tocht gestart door de Kampina
en de Oisterwijkse Bossen & Vennen, heel mooi allemaal.

Eiken processie rups

Zat een nadeel aan de andere dag werd ik niet goed van de jeuk.
wat blijkt ben ik daar precies geweest dat de eiken processie rups actief is.
Dacht eerst wat muggen bultjes, maar het waren er wel heel veel.
Tot ik op de radio hoorde dat heel veel mensen hier last van hebben.
Een ware plaag van eiken processie rupsen in Nederland! 🙁🙁🙁
Heel erg vervelend en bijna niets helpt tegen die jeuk 😩😩😩

Processie Rups
Eiken processie Rups

Kampina

De Kampina is een natuurgebied met bos, heide en beekdalen in de provincie Noord-Brabant, gelegen tussen Boxtel en Oisterwijk. Het gebied is sinds 1929 grotendeels eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten en is ruim 1200 hectare groot. De naam verwijst (in het Latijn) naar de Kempen.

Ligging en omgeving

Naar het westen toe sluit de Kampina aan bij de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Naar het oosten toe sluit het gebied bijna aan bij de Mortelen; het Banisveld is een natuurontwikkelingsgebied waar een gat tussen deze beide grote natuurgebieden wordt opgevuld.

Schakel

Daarmee vormt de Kampina een belangrijke schakel van ‘het Groene Woud’, een samenhangende cluster van grote natuurgebieden in het midden van Brabant tussen Tilburg, ‘s Hertogenbosch en Eindhoven.

Natura 2000-gebied

De Kampina maakt, samen met de Oisterwijkse Bossen en Vennen, deel uit van het Natura 2000-gebied Kampina & Oisterwijkse Vennen.
Bron en meer info: Wikipedia

Meer Foto’s / More Photos: Flickr500pxYouPicInstagram

TIP!

Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen.
You can also scroll with the arrow keys after enlargement.

INFO!

Als je de foto vergroot bekijkt staat er meestal ook nog extra info bij de foto.
If you view the photo enlarged, there is usually also extra info with the photo.

18 reacties op “Kampina en Oisterwijkse Bossen & Vennen”

Inderdaad dat zou goed mogelijk zijn, het wemelt van die krengen, voor mij al een tijd een reden om niet naar bossen te gaan.

Ben gisteren gaan wandelen in de Oiserwijkse bossen en venen. Heb sinds gisterenavond verschrikkelijke last van rode bulten op mijn benen die vreselijk jeuken. Zou dat van eikenprocessierupsen kunnen komen? Zijn echt grote bulten…
Weet echt niet wat ik moet doen.

Een schitterende reis door de natuur! Ik heb heel erg genoten!
Processierupsen, mijn twee kleinkinderen zijn er door aangetast geweest 3 weken terug. Helemaal weg is dat nog niet….

Wat ik op de blogspot schreef zal ik hier ook maar delen .

Hallo Bram,Jij dus ook al geveld door de jeuk van de processie rups en je bent helaas niet de enige. Half Nederland hebben de haartjes al eens ontvangen. Ik mijd nu zoveel mogelijk de gebieden waar ze actief zijn want 2 jaar geleden hadden ze mij ook te pakken. Ik gebruikte toen nestosyl zalf en ook met plakband of ductape probeerde ik de haartjes toen weg te halen. Bij mijn verhaal over de kracht van de eik had ik ook enige tips erbij gezet.

Ondanks deze rotrups heb je hele mooie foto’s gemaakt uit de omgeving en wat mooi zijn de oude dafjes. Vast een verzamelaar. De natuur is hier echt schitterend dat zag ik wel maar dan moet het zonder jeuk te ontvangen zijn. Hoop dat je jeuk al wat is overgegaan.

Prachtige serie van een heel mooi gebied. Maar wat dat betreft zit je hier in alle richtingen tussen de mooiste natuurgebieden, want de Loonse en Drunense Duinen, Regte Heide, Oude Warande e.d. zijn ook zeer de moeite waard.

Ik hoop dat je inmiddels van de jeuk af bent. Is geen pretje, want heb me suf gekrabd. Ik had een aloë vera cooling gel en dat werkte prima. Ik heb sinds de eerste rups 30 jaar geleden Brabant binnenkwam al last.

Dat was weer een mooie landelijke tocht, Bram. De foto’s met de oude melkbussen, de koeien in het water en die prachtige bosbeekjuffer zijn de hoogtepunten, wat mij betreft.

Ook hier in het noorden rukt de jeukrups steeds verder op. Mijn eega ziet steeds meer waarschuwingslinten verschijnen langs de fietsroute naar haar werk. Gelukkig gaat het tot nu toe goed, maar van het idee alleen krijg ik al jeuk.

Wat een super mooie fietstocht heb je gemaakt door dit natuurgebied. Alleen jammer van de jeuk door de eikenprocessierups na afloop. Ik hoop dat dat inmiddels wat minder geworden is.

Groetjes,
Annette

Ja die jeuk is vreselijk! Wat mij goed hielp was er de föhn op zetten. Het schijnt dat in die haartjes eiwitten zitten die de jeuk veroorzaken en door de hoge temperatuur stolt dat en dan is de jeuk weg. Wel oppassen voor verbranding van de huid!

Je foto’s zijn weer prachtig die van de Beerze en de Bosbeekjuffer winnen het wat mij betreft in deze serie maar de laatste met al die kleurrijke Trabantjes vind ik ook superleuk!

Dit is weer genieten, Bram!!
Wat een heerlijk gebied… en ik vind het fijn om met je mee te fietsen…
Je foto’s zijn om van te genieten… dank voor het delen!
Lieve geniet-groetjes, Anna

goeiemorgen Bram, wat een feestelijk mooi en zomers blog heb je er weer va gemaakt, ik ken niemand di e zó intens van zijn aow geniet als jij 🙂
doe zo voort hé, het is je gegund

Goedemorgen Bram,
Wat een mooi natuurgebied en wat heb ik genoten van de foto’s.
Wat gaaf dat jij de bosbeekjuffer hebt gefotografeerd die komt bij ons niet voor.
Ik hoop dat het inmiddels beter gaat met de jeuk dat je precies de eiken processie rups moet tegenkomen. ;-(

Soms heb ik wel een beetje heimwee naar al die mooie gebieden, maar dan ben ik blij dat internet er is en ik toch kan meegenieten van de foto’s die jullie delen.:-)

Bram nog een fijne dag.

Reacties zijn gesloten.