Categorieën
Architectuur Landschap

Kasteel Rosendael

Kasteel Rosendael is een van oorsprong laat middeleeuws kasteel,
dat door de hertogen van Gelre werd gebouwd.

Het kasteel ligt in het Gelderse dorp Rozendaal bij Velp.

Kasteel Rosendael
Kasteel Rosendael
Kasteel Rosendael
Kasteel Rosendael
Kasteel Rosendael
Kasteel Rosendael
Kasteel Rosendael
Kasteel Rosendael

Geschiedenis

De donjon is oorspronkelijk zo’n 25 meter hoog geweest, en heeft een diameter van 16 meter.
Hiermee is de grote toren de grootste in zijn soort in Nederland. Het kasteel wordt in 1314 voor het eerst vermeld, en Graaf Reinoud I was de eerste bewoner. Ook zijn zoon Reinoud II was er kasteelheer.
Na de graven en hertogen van Gelre werd het kasteel eigendom van drost Willem van Scherpenzeel, die het in 1579 verkocht aan Dirck van Dorth.
Van Dorth liet veel aan het kasteel veranderen, en liet de tuinen, vijvers en beken aanleggen. Na Van Dorth werden achtereenvolgens de families Van Arnhem, Torck en Van Pallandt eigenaar van het landgoed en het kasteel.
Onder kasteelheer Lubbert Adolf Torck, die getrouwd was met de schatrijke Petronella van Hoorn, werden in 1732 de tuinen opnieuw aangelegd, onder architectuur van Daniel Marot. In deze tijd werden onder andere de schelpengalerijen aangelegd.
Van het oorspronkelijke kasteel is slechts de donjon overgebleven. In 1722 werd aan de toren een vierkant huis gebouwd, en werden diverse bijgebouwen en stallen gebouwd. Daarmee werd het meer een buitenhuis dan een kasteel.
De tuinen en vijvers werden in de negentiende eeuw aangepakt door architect Jan David Zocher jr., die onder andere een aantal kleinere vijvers samenvoegde tot één grote. Ook de schelpengalerijen werden aangepakt, en ten tijde van de Van Pallandts zouden daar de Bedriegertjes worden aangelegd.
In 1860 ontwierp architect Lucas Hermanus Eberson een wijziging van het interieur in opdracht van van Pallandt-Torck.
Na de Tweede Wereldoorlog, waarin het kasteel door een Amerikaanse bom werd geraakt, en het park gedeeltelijk was verwoest door een verdwaalde V2-raket, raakte het landgoed in verval, totdat in 1977 de laatste baron Willem Frederik Torck baron van Pallandt het overdroeg aan de stichtingen Het Geldersch Landschap en Vrienden der Geldersche Kasteelen. Het landhuis en de tuin werden gerestaureerd en gedeeltelijk voor publiek opengesteld.
Kasteel en park behoren tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.

Bron: Wikipedia

Helaas was het gesloten op de dag van bezoek, dus maar wat foto’s van de directe omgeving gemaakt en niet van het kasteel zelf

bedankt / thanks
signature

12 reacties op “Kasteel Rosendael”

Jammer dat het gesloten was maar de buitenkant va het kasteel en de omgeving zijn al de moeite waard. Prachtig zeg!

Hoi Bram
Wat jammer dat hij nou net gesloten was…Gelukkig is de omgeving ook prachtig..
En dat hij in de top 100 staat..Dat is te begrijpen..
erg mooi…zowel het kasteel..als de tuin/vijver.
Gr Henk

Het kasteel van de bedriegertjes. Wij zijn er ook eens geweest. Mooi kasteel, maar foto’s maken is binnen verboden. Dus daarvoor hoef je niet terug te gaan. Al is het wel de moeite van het bekijken waard.
Groet, monique

weet je ..

ik ben eigenlijk blij dat het niet open was, bram!

want ..

zo kun je nog een keertje terug! 😀

de omgeving alleen al is een klein paradijsje!!
die hertogen wisten wel waar het heerlijk wonen was? 😀

fijn weekend, bram!

Jammer dat het gesloten was, je kon ook niet bij de schelpengalerij die je op foto 5 hebt staan? Het is al wel een jaar of 30 geleden dat ik er was maar met name de schelpengalerij kan ik me nog goed herinneren, heel bijzonder. Je foto’s stralen een heerlijke rust uit.

wat een schitterende plek om te zijn bram, da’s nog lang niet verkeerd hé,

dat water zo kalm met die weerspiegelingen en die prieeltjes…

romatiek spat van mijn scherm 🙂

Reacties zijn gesloten.