Categorieën
Landschap Molens Slide Winter

Kinderdijk Historische Molens

Kinderdijk Historische Molens

Windmills Kinderdijk

Kinderdijk Historische Molens

5X7D0918

5X7D0923

Kinderdijk Historische Molens

5X7D0974

5X7D1016

Kinderdijk Historische Molens

5X7D1113


<h3<Kinderdijk

Geschiedenis

Kinderdijk werd door twee besturen tegen het water beschermd, de Overwaard (aan de oostkant van de Middelkade) en de Nederwaard (aan de westkant van de Middelkade). De Nederwaard bouwde in 1738 acht molens, stenen grondzeilers. De tweede molen is toegankelijk voor het publiek. De Overwaard bouwde in 1740 ook acht molens, dit waren achtkante grondzeilers. Kinderdijk was de eerste Nederlandse plaats met een elektriciteitsvoorziening, in 1886.

Herkomst van de naam

Over de ontstaansgeschiedenis van de naam Kinderdijk doen verschillende verhalen de ronde. De oorspronkelijke naam van het dorp is “Elshout”.

Het bekendste verhaal over het ontstaan van de naam Kinderdijk gaat terug naar 1421 tijdens de grote St. Elisabethsvloed. Toen de ergste storm geluwd was ging men de dijk op om te kijken, wat er te redden viel en zag men in de verte een wiegje aan komen drijven. Men had geen hoop, dat daarin nog iets levends zou zijn, maar toen het dichterbij kwam, zag men beweging. Nog dichterbij gekomen zag men, dat een kat het wiegje in evenwicht probeerde te houden door heen en weer te springen zodat er geen water in het wiegje kon komen. Toen het wiegje uiteindelijk vlak bij de dijk was, viste men het wiegje op en bleek er nog een baby in te liggen die, rustig en droog, sliep.
Een ander verhaal vertelt dat de naam Kinderdijk ontstaan is doordat de dijk die er door heen loopt met behulp van kinderarbeid tot stand is gekomen.
Weer een ander verhaal vertelt, dat er een zekere Jan in een groot huis nabij Kinderdijk (Elshout) woonde. Deze Jan had veel kinderen en werd daarom ‘Jan der Kindere’ genoemd. Later hebben de mensen het gebied waar hij woonde Kinderdijk genoemd.
Nog een andere verklaring is dat de betrokken dijk laag was ten opzichte van omringende dijken. De dijk was dus een kleiner exemplaar, een kind dus.

Molens

De molens van Kinderdijk staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De 19 windmolens zijn verdeeld in een rij van acht molens aan de Nederwaard (dit zijn de ronde stenen molens), een rij van acht rietgedekte achtkanters aan de Overwaard, met daarnaast een wipmolen; de Blokweerse molen[1] die de polder Blokweer bemaalt en in de polder Nieuw-Lekkerland twee rietgedekte achtkantige molens.

Bron en meer info: Wikipedia

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

12 reacties op “Kinderdijk Historische Molens”

schitterende foto’s van deze bijzondere plek, bram!!

ik zag al heel wat foto’s hierover, maar zo mooi als je vierde foto, met de molens fier uitkijkend over het riet ..
nee, dat zag ik nog nooit! 😀

vooreerst een gezond en voorspoedig 2014 Bram..

Kinderdijk.. ik noem het wel eens het uithangbord van Nederland..

een schitterende reeks met hel mooie tinten ..

groeten

Daar zou ik ook nog graag eens naar toe willen. Het is wederom een prachtige serie! Foto 4 heb je van een verrassend standpunt genomen, zo zie je niet vaak foto’s van die plek!

Reacties zijn gesloten.