Categorieën
Dieren Lente Slide

Konik veulens

5X7B2926

5X7B2928

5X7B2929

5X7B2932

5X7B2933

Foto’s: © Bram van Broekhoven

De konik is van oorsprong een in Polen en Wit-Rusland in het wild of halfwild gehouden paardenras dat klein van stuk en heel sober is. Koń is Pools voor paard, konik (konjiek) voor paardje.

De konik is nauw verwant aan de tarpan, een uitgestorven wild paard uit oost-Europa. Evenals vele andere oorspronkelijke paardenrassen is de konik klein (ponymaat) en toont zijn vacht kenmerken van het wildkleurpatroon. Deze eigenschappen maken het paard in de vrije wildbaan minder zichtbaar voor mogelijke predatoren. Het konikpaard in de vrije wildbaan heeft geen verzorging nodig en kan het hele jaar buiten blijven. Om deze reden wordt het dier ingezet ter begrazing in natuurgebieden. Ook wordt gekozen voor de konik omdat hij geen kenmerken heeft die door fokkers speciaal voor het gebruik door de mens geselecteerd zijn. De konikpaarden zijn nagenoeg vrij van ziekten die gedomesticeerde paarden kunnen hebben. Hun karakter wordt omschreven als gewillig, rustig en sober.

Bron: Wikipedia

bedankt / thanks
signature

11 reacties op “Konik veulens”

Hier krijg je spontaan een lente gevoel bij, Bram en wat zijn ze leuk!!
Heerlijke serie van deze Konik veulens….
Fijn weekend en lieve groetjes Anna

ik kan niet anders dan ‘ohhhh’, ‘ohhhhhhhhh’, ‘ohhhhhhhhhhhhhhh’, uitkramen, bram! 😉

zo’n speelse, dartele veulentjes ..

hoe vertederend is dat! 😀

daar geraak je niet op uitgekeken ..

Hoi Bram,
Heel erg leuk de dartelende veulens. Dit geeft een extra verlangen naar het voorjaar, maar op dit moment valt er hier natte sneeuw, dus dat zal nog wel even op zich laten wachten. Ik vind vooral foto 1 qua compositie heel erg mooi.
gr.
Ton

Wat een prachtige zomerse serie van deze speelse jonge dieren in het mooie groen. Voorlopig ziet het er zo nog niet uit, vannacht weer een laagje ijs op het water ontstaan! Die konikpaardjes worden omschreven als gewillig en rustig maar jaren geleden heb ik toch wel een angstig avontuur met ze beleefd toen een hele kudde hard dravend op mij af kwam en mij klem zette op gladde wiebelige basaltblokken en ik geen kant meer uit kon. Dat kwartier leek uren te duren!!! *lol*

Reacties zijn gesloten.