Categorieën
Dieren

Konikpaarden

Een konik is van oorsprong een in Polen en Wit-Rusland gehouden paardenras,
dat klein van stuk en heel resistent is.
Koń is Pools voor paard, konik (konjiek) voor paardje.

Konikpaarden
Konikpaarden
Konikpaarden
Konikpaarden
Konikpaarden
Konikpaarden
Konikpaarden
Kenmerken:

Het konikpaard heeft geen verzorging nodig en kan het hele jaar vrij rondlopen. Om deze reden wordt het dier vaak ingezet voor begrazing in natuurgebieden in Nederland. Hoewel alle paarden nazaten zijn van hun wilde voorouders wordt voor begrazing vaak gekozen voor de konik, omdat er geen storende factor is van “liefhebbende fokkers” en omdat de konik nauw verwant is aan de tarpan, een oorspronkelijk wild paard. De konikpaarden bleken bovendien nagenoeg vrij van gebreken die onze huispaarden hebben.

Geschiedenis:

De bioloog / econoom Gerben Poortinga introduceerde voor het eerst in 1981 de konik in het natuurbeheer. De introductie was niet bedoeld als beheermiddel zoals voorheen de inzet van boerenvee, maar als integraal onderdeel van de natuur. Ook grazers en de natuur om hen heen moeten zich in onderlinge afhankelijkheid ontwikkelen. Poortinga eiste van de beheerders dat strikt natuurlijke kuddevorming, zonder “dierverzorgende” maatregelen, zou plaatsvinden en dat overbevolking uitsluitend aselect en op basis van ecologische ontwikkelingen van het gebied zouden plaatsvinden. Door jarenlang onderhandelen verwierf Poortinga toestemming tot een vrije selectie van uitgangsmateriaal. Aan de kwaliteit van de koniks op de Ennemaborg is dat volgens Margriet Markerink, auteur van het boek “Koniks, wilde paarden in Nederland”, nog steeds te zien. Naar aanleiding van het succes van de natuurontwikkeling op landgoed de Ennemaborg wordt het ras nu gebruikt in Europese natuurreservaten als de Oostvaardersplassen voor begrazingsdoeleinden. Hiermee functioneert de konik als een van de grote grazers van Europa. Ook in alle omringende landen is de beheersvisie nu op grote schaal overgenomen en toegepast.

Bron: Wikipedia
bedankt / thanks
signature

11 reacties op “Konikpaarden”

De Konikspaarden…Ik kom ze regelmatig tegen in de Oostvaardersplassen..zoals je al schreef..Om het gebied te begrazen.
Ik vind ze helemaal geweldig…Maar als er een grote groep staat op het pad..Dan durf ik er niet dwars doorheen te lopen…Ook al weet ik dat er tot nu nog geen ongelukken zijn gebeurt met deze grazers.
Maar op één of andere manier..vertrouw ik ze nooit zo.
Prachtige foto’s Bram

Een prachtig paard, zelf nog nooit gezien Bram, maar dank zij jouw weer een ras bijgeleerd met interessante uitleg erbij!
groetjes

Ik vind het prachtige dieren en met name de foto’s van de veulens zijn heel mooi! Ooit heeft de groep die hier in de Vreugderijkerwaard graast mij heel benauwde momenten bezorgd en dat terwijl ik normaal toch echt niet bang ben van paarden.

wat een schitterende dieren om te zien bram,
en de veulens doen het goed zo t e zien, het blijven wonderen op 4 benen die kleine paardjes hé:-)

maak er een fijne zondag van bram,

Reacties zijn gesloten.