Koning winter op bezoek

Koning winter op bezoek

King winter on a visit

Het weer is nu lente achtig half Februari
Maar wil vandaag toch nog de spelde prik winter laten zien op mijn blog.

The weather is now spring-like mid-February
But today I want to show the pin prick winter on my blog.

De winter is een van de vier seizoenen in de gematigde en polaire streken. Het afwisselen van de winter met de andere seizoenen wordt veroorzaakt door de schuine stand van de aardas. In de winter staat op het noordelijk halfrond de aardas van de zon af en in de zomer juist naar de zon toe. Op het zuidelijk halfrond is dit omgekeerd, zodat de winter zich daar juist afspeelt tijdens de zomer van het noordelijk halfrond. Het meest kenmerkend aan de winter is hierdoor, behalve de in vergelijking met andere seizoenen lage temperaturen, de korte dagduur.

Zoals ook met de andere seizoenen, wordt onderscheid gemaakt tussen de meteorologische en de astronomische winter.
Bron: Wikipedia

De meteorologische winter begint 1 december, en eindigt op de laatste dag van februari. Veel mensen vragen zich voor de winter vaak af wat de winter nu precies gaat brengen. Ons antwoord daarop is kort: dat weten we gewoonweg niet. Er zijn wel computermodellen die een winterverwachting maken, maar die modellen hebben nog geen aantoonbare vaardigheid in het verwachten van het weer op zo’n lange termijn.

Een vraag die we wel kunnen beantwoorden is wat een meteorologische winter normaal gesproken brengt. De meteorologische winter is de koudste periode van het jaar, vanzelfsprekend. Gemiddeld over de drie wintermaanden is het normaal gesproken 3.4 graden, vriest het op 28 dagen en blijft op 7 dagen het kwik het hele etmaal onder nul. Er valt gemiddeld over het land in deze periode ongeveer 204 millimeter aan neerslag en de zon schijnt in de winter in ons land ongeveer 200 uur. 
Bron: Weer Plaze

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500pxInstagram …

TIP!

Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen.
You can also scroll with the arrow keys after enlargement.


9 Responses to “Koning winter op bezoek”

 1. Helma schreef:

  Hoi Bram,
  wat een geweldige mooie en super sfeervolle post met deze werkelijk schitterende winterbeelden! Ik heb hier zo van genoten en heb ze zelfs een paar keer bekeken (ook in het groot).
  Echt een compliment voor deze serie.

  Groet, Helma

 2. jetske schreef:

  Het was een korte winter, maar je hebt dat wintergevoel hier prachtig gevangen. Er lag ook precies genoeg sneeuw om het winterse landschap weer te geven.

 3. Prachtige winterserie weer.
  Echt heel goed sfeertje vanuit de Goereese polder. Ging uitzoeken wat de mooiste waren, maar kwam aan teveel cijfers om te onthouden…dus van alle genoten

 4. Berend schreef:

  Mooie serie Bram, jammer dat we maar kort konden genieten van de winter.

 5. Jaco Costerus schreef:

  Fijne winterplaatjes. Je moet snel zijn met koning winter want als je pech hebt is het er maar 1 dag per jaar. Jij hebt er goed gebruik van gemaakt.

 6. klaproos schreef:

  schitterende plaatjes met die opwaaiende sneeuw 🙂 nu even geen sneeuw Bram, ik heb juist zo heerlijk genoten van de zon 🙂

 7. willyfotoblog schreef:

  die is toch nog langs gekomen Bram..

  geen grote hoeveelheden sneeuw, maar toch

  knappe sfeerbeelden en foto 18 spreekt me bijzonder aan

  prettige dag

 8. Mooi dat je het hoogtepunt van dat korte wintertje toch nog even fotografisch vast hebt kunnen leggen, Bram. En mooi ook dat we er hier nog even van mee mogen genieten. ‘Better let as net …’, zeggen hier in Fryslân dan.
  Er zit weer een aantal sfeervolle platen tussen, vooral het oude vervallen arbeidershuisje komt er mooi uit met dat fijne laagje sneeuw.
  Het wintertje lijkt intussen alweer lang geleden, ik heb intussen al enkele dagen in de weilanden tussen vogels als grote reigers en diverse soorten ganzen gezeten, wachtend op de komst van de eerste echte weivogels.

 9. Yova schreef:

  Wat heb je winterfoto’;s heel mooi gemaakt. Dun laagje sneeuw zie je goed op de foto’s. Ik denk zelf geen winter meer krijgen. DE ene foto met schapen staat heel mooi op de foto. Lekker bij elkaar in zijn groepje. Prachtig!! Fijne week Bram. Groetjes J&F.

Bedankt voor uw bezoek en reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

comments-bottom