Categorieën
Landschap

Kralingse Plas

Kralingse Plas
Kralingse Plas
Kralingse Plas
Kralingse Plas

De Kralingse Plas, gelegen in de Rotterdamse wijk Kralingen, is een water van ongeveer 100 ha, dat gebruikt wordt voor de kleine watersport en sportvisserij. Er bevindt zich een vijftal watersportverenigingen, zoals de Rotterdamsche Zeilvereeniging RZV, Koninklijke Roei- en Zeilvereniging De Maas, Boudewina en de Kralingsche Zeil Club. De eerste vereniging die watersport in de plas organiseerde, was Zeilvereeniging Kralingen in 1908, later opgegaan in de Watersport Vereniging Rotterdam WSVR.

De Kralingse Plas is ontstaan door de winning van veengrond ten behoeve van turf. Het maakte deel uit van een reeks veenplassen die zich ten noorden van de ‘s-Gravenweg uitstrekte vanaf de Rotte tot aan Nieuwerkerk aan den IJssel. Vóór 1895 heette het de Bosch- of Noordplas. Na de Tweede Wereldoorlog werd een klein deel weer gedempt met puin uit het gebombardeerde centrum van de stad. Zo zijn bijvoorbeeld de eilanden in het zuiden tot stand gekomen.

De plas wordt aan drie kanten omringd door het Kralingse Bos. De oostzijde wordt gedomineerd door de zogenoemde Plasmolens, De Lelie (uit 1740) en De Ster (uit 1886), twee windmolens waar nog altijd specerijen gemalen worden. Aan de noordkant ligt een groot recreatiestrand, waarvan een klein deel een naaktstrand is. Ten zuiden loopt de Kralingse Plaslaan. Hieraan staat onder meer de Kralingerhoutflat, de oudste hoogbouw in de omgeving, die bovendien de alternatieve naam van het bos levend houdt.

bedankt / thanks
signature

8 reacties op “Kralingse Plas”

jij had er een mooie, dreigende lucht bij, bram?
dat geeft een heel speciaal kleurtje! 😀

ik wens je heel veel succes met je imac. het zal inderdaad wennen zijn, maar dat heb je snel genoeg onder de knie? 😉

fijne zondag,

Mooi al dat in de wind wapperende groen met die wolkenluchten erachter! De laatste foto is ook een plaatje met precies dat zeilbootje ertussen!

Mooie serie van dit waterrijke gebied, Bram.
Het heeft toch wel wat om weer eens een mooi wolkendek te zien, dat brengt toch weer wat meer levendigheid in foto’s dan de strakblauwe lucht die we zo lang hebben gehad.
Maak er een mooi weekend van.

Reacties zijn gesloten.