Categorieën
Bloemen Lente Slide

Krokus Sneeuwklokje Narcis

Krokus Sneeuwklokje Narcis

Veel wind en regen in Maart

Het weer is even in en dip in maart, het lijkt meer herfst dan lente.
Maar in februari genoten van een paar heel mooie lente achtige dagen.
Heb toen veel foto’s gemaakt, en dat komt nu wel goed van pas 🙂
Het lokt nu niet echt om buiten te gaan lopen in de vliegende storm.
Maar voor mijn volgende blog heb ik dat toch maar gedaan!

Krokus Sneeuwklokje Narcis

Krokus

Krokus (Crocus) is een geslacht uit de lissenfamilie (Iridaceae), dat 90 soorten omvat. Hiervan is circa een derde deel herfstbloeier.

De krokussen zijn vooral afkomstig uit de bergen rond de Middellandse Zee. Het grootste aantal soorten zijn afkomstig uit de Balkan en Klein-Azië, met uitzondering van Crocus vernus (L.) Hill, die men tot Centraal-Europa aantreft (Alpen en Karpaten), en een paar soorten zoals Crocus alatavicus Semenova & Reg. en Crocus korolkowii Regel ex Maw, die afkomstig zijn uit de bergen van Centraal-Azië.
Bron: Wikipedia

Narcis

Narcis (Narcissus) is een geslacht van bolgewassen uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). De naam is afkomstig uit de Griekse mythologie (zie Narcissus (mythologie)). Narcissen zijn voorjaarsbollen en hebben een koude rustperiode nodig. Je vindt narcissen in vele soorten en kleuren: roze, oranje, rode, witte of gevlekte, dubbelbloemige bloemen, met grote gele trompetten of met trosjes van gele of witte bloemetjes. In tegenstelling tot bij de leliefamilie komt bij deze familie een onderstandig vruchtbeginsel voor.

Je kunt narcissen rustig laten verwilderen; ze vermeerderen zich vanzelf en elk jaar zullen er meer bloemetjes komen.
Bron: Wikipedia

Sneeuwklokje

Het geslachtsneeuwklokje (Galanthus) bestaat uit 20 soorten bolgewassen uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae), die in Europa en West-Azië voorkomen. In Nederland zijn naast het gewone sneeuwklokje (Galanthus nivalis) in stinzenmilieus ook Galanthus elwesii en Galanthus woronowiite vinden.

Sneeuwklokjes zijn bolgewassen, die een voorkeur hebben voor een kalk- en humusrijke grond in de halfschaduw.

Bladeren

De twee 4 tot 8 mm brede bladeren zijn blauwgroen bij Galanthus nivalis, heldergroen bij andere soorten zoals Galanthus woronowiiGalanthus cilicicus en Galanthus peshmenii, twee soorten uit Zuid-Turkije, hebben vaak meer bladeren.

De alleenstaande, melkwitte bloemen, die uit een vliezige bloeischede ontluiken, staan verheven boven de bladeren op een 15 tot 25 cm lange stengel. Ze bestaan uit 6 vrije tepalen (bloembladen):

Bloeien

De meeste soorten, zoals de gewone Galanthus nivalis, bloeien in februari – maart. Galanthus reginae-olgae en Galanthus peshmenii bloeien in de herfst. Enkele klonen van Galanthus elwesii bloeien al in december, andere bloeien tot begin april.

De zaden worden door mieren verspreid.

Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500pxInstagram …

TIP!

Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen.
You can also scroll with the arrow keys after enlargement.

Krokus Sneeuwklokje Narcis Krokus Sneeuwklokje Narcis Krokus Sneeuwklokje Narcis

10 reacties op “Krokus Sneeuwklokje Narcis”

Kwam via een vriendin op jouw mooie pagina terecht en zag super mooi lentebeelden. Maar de Lente start pas a.s Woensdag as ik het goed heeft en dan is het wellicht wel zo dat deze maand haar echte kleuren weergeeft. En dat wij dan gewis mooie momenten in de natuur beleefd.

Mijn eega en ik zeiden net tegen elkaar, het waait warempel alweer heel hard. Ik ben er wel helemaal klaar mee met dit weer.
Gelukkig hebben we nog weblogs met mooie foto’s te bekijken en maken je kleurrijke foto’s veel goed.

Mooie fotos van de voorjaarsbloemen. Lekker vrolijk. Sneeuwklokje is mijn favoriet. Ik heb ook niet gefotografeerd de laatste week met dat slecht weer. A.s week wat beter zeggen ze . Fijn weekend.

heerlijke vrolijke serie Bram,
dat is ook wel nodig met dit pisweer, we vinden het niet erg om een keertje nat te regenen maar 3 keer per dag 🙁 ze kunnen ook overdrijven daarboven hé 🙂

Dat is een mooie kleurrijke en vrolijk stemmende serie, Bram.
Mijn eega gaat normaal gesproken vrijwel altijd op de fiets naar haar werk in een naburig dorp. Deze week gaat ze echter steevast op de fiets. Dat geeft mij een goed excuus om lekker binnen te blijven en mijn weblog te vullen met foto’s uit betere tijden in februari.
Voor landbouw en natuur kan die regen geen kwaad, maar vanaf volgende week mag het wat mij betreft wel even een tijdje wat droger worden.

Echt heel slecht weer deze reis. Maart lijkt wel herfst. Maar volgende week gaat opklaren. Dan is het lente Bram. Het komt goed. Wat heb jij mooie krokussen en narcissen en sneeuwklokje foto’s gemaakt. Zo helder is deze foto’s geworden. Hier kan ik genieten van deze mooie bloemen. Fijne dag.

Reacties zijn gesloten.