Categorieën
Landschap Natuur

Landgoed Clingendael (3)

Landgoed Clingendael
Landgoed Clingendael
Landgoed Clingendael
Landgoed Clingendael
Landgoed Clingendael

Geschiedenis

Reeds in de 16de eeuw werd er geschreven over een boerderij die in de clinge (duinvallei) stond waar zich nu Clingendael bevindt. In 1591 kocht Philips Doublet de landerijen. Philips Doublet III brak de boerderij af, bouwde er een landhuis en legde onder invloed van de Franse classicistische tuinarchitectuur een tuin in barokstijl aan met veel buxushagen en symmetrische patronen. Het huis werd een centrum van kunst en cultuur. Zijn vrouw Suzanna en zijn schoonvader Constantijn Huygens speelden daarbij een belangrijke rol.
In 1804 kwam het landgoed in handen van baron van Brienen. In 1839 werd aan Clingendael het naastgelegen landgoed Oosterbeek toegevoegd, slechts door een gracht gescheiden. Marguérite M. barones van Brienen, bijgenaamd Freule Daisy, (Den Haag 1871 – aldaar 1939) woonde er tot haar overlijden in 1939.
Het werd in de oorlog bewoond door rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart.

Na de oorlog kwamen baron en barones Michiels van Verduynen – Jochems er wonen. Voor de oorlog woonden ze op Landgoed Reigersbergen, dat in de oorlog werd verwoest. Uit het eerste huwelijk van de barones met Ernst Louis Leopold baron van Tuyll van Serooskerken (1875-1959) had ze een zoon Frederik Willem Walter, geboren op Landgoed Reigersbergen, die mee naar Clingendael verhuisde. Een jaar na het overlijden van baron Michiels werd het landgoed verkocht aan de Gemeente Den Haag. Tot haar overlijden in 1968 mochten de barones en haar zoon op Clingendael blijven wonen. Haar zoon ging daarna op Duindigt wonen, eigendom van de familie Jochems.

Bron: Wikipedia

bedankt / thanks
signature

15 reacties op “Landgoed Clingendael (3)”

alweer zo’n prachtige locatie, mooie weerspiegelingen en de lucht is daar bij jou wel altijd veel blauwer dan hier… Mooie serie ;

Prachtig Bram, die weerspiegelingen van de stapelwolken! Een heel mooi plekje heb je weten te vinden!
Een prettig weekend,
groetjes

Ik heb de drie delen Clingedael bekeken en ik vind het een prachtiserie, wat een mooie heldere kleuren en wat laat je veel zien, spiegelingen, rodondendrons, trappetjes….
Ik was er deze week nog, een wandeling liep er doorheen, maar heb geen foto’s gemaakt.
Toch nog een keertje teruggaan….
groetjes Ghita

Reacties zijn gesloten.