Categorieën
Bloemen Lente Slide

Lente bloemen Tenellaplas Oostvoorne

Lente bloemen Tenellaplas Oostvoorne

Spring flowers Tenellaplas Oostvoorne

Bezoekerscentrum Tenellaplas

Het Bezoekerscentrum Tenellaplas staat in de duinen van Voorne, één van de meest gevarieerde duingebieden van West-Europa. Het is dan ook een uitstekend startpunt voor een wandeling of fietstocht.

Het Heempark “De Tenellaplas” is een heempark in de Duinen van Voorne bij Rockanje. Het landschapspark werd aangelegd door Cees Sipkes in 1949-1950. Het wordt wel aangeduid als een stukje “natuurontwikkeling” avant la lettre, maar al ging het om de creatie van een stukje nieuwe natuur, de nadruk lag veel meer dan bij de meeste latere voorbeelden op de aantrekkelijkheid en variatie van het terrein.

Het heempark Tenellaplas ligt aan de binnenduinrand aan de Duinstraat, bij Rockanje op het eiland Voorne.
Het ligt achter het bezoekerscentrum van het Zuid-Hollands Landschap. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 3 ha.

Rond de Tenellaplas zijn op een kleine oppervlakte alle kenmerkende biotopen uit de duinen van Voorne bij elkaar gebracht: een duinplas, drassige oevers, weide, droge zandhellingen, struweel en opgaand bos. Ook is er een stukje heideveld. In de tuin zijn meer dan 300 plantensoorten samengebracht. De tuin is ook interessant vanwege paddenstoelen, vlinders, libellen en vogels.

In de tuin is veel variatie in levensomstandigheden voor planten gecreëerd: van nat naar droog en van voedselrijk naar voedselarm. Daardoor vindt men op elke plek van de heemtuin weer een andere plantengroei.

Het onderhoud van de heemtuin wordt door vrijwilligers gedaan. De rietkraag breidt zich bijvoorbeeld door de voedselrijkheid van het water uit, en moet regelmatig gefaseerd worden gemaaid. Ook de meeste andere delen van de tuin worden gemaaid, waarbij het maaisel moet worden afgevoerd. Ook worden bomen en struiken gesnoeid.

De tuin is kort voor de pensionering van Sipkes in 1961 in beheer gekomen bij de stichting Het Zuid-Hollands Landschap, dat in Voorne’s Duin in totaal ongeveer 270 ha. in eigendom heeft.[3]

Dankzij het initiatief dat Cees Sipkes in 1949 nam heeft “De Tenellaplas” nu bijna “een museale functie” gekregen. Dat geeft de beheerder een speciale verantwoordelijkheid. In 1996 bleek dat de hoeveelheid maaisel die afgevoerd moet worden sterk toeneemt. Ook de kwaliteit van het oppervlaktewater baart zorgen
Bron: Wikipedia

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500px

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Lente bloemen Tenellaplas Oostvoorne Lente bloemen Tenellaplas Oostvoorne Lente bloemen Tenellaplas Oostvoorne

6 reacties op “Lente bloemen Tenellaplas Oostvoorne”

Hoi Bram,
dit leek me dan ook een heel mooi gebied als ik je foto’s zo bekijk. Heerlijk om deze zomerbloeiers te zien 🙂 Uiteraard alles in de vergroting bekeken want anders zou ik mezelf (en jou) tekort doen. In de vergroting zie je ook zoveel meer detail. Echt heel mooi.
Ik wens je alvast een paar fijne Paasdagen.

Groetjes,
Helma

Werkelijk pracht Bram… zeker als je ze in het groot bekijk!
Heerlijk die kleuren en die kleine dauwdruppeltje en het licht door de rietpluim…
Lieve genietgroetjes van Anna 😀

Reacties zijn gesloten.