Categorieën
Bloemen Lente Slide

Lente / Voorjaar

Van mij mag de lente beginnen!
Hier al vast een voorproefje uit voorgaande jaren…

krokus

Krokus

Krokus

Sneeuwklokjes

krokus

narcis

Lente of voorjaar is een van de vier seizoenen. De lente volgt op de winter en wordt gevolgd door de zomer. De lente begint op het noordelijk halfrond (meestal) op 20 maart en eindigt (meestal) op 21 juni. Op het zuidelijk halfrond begint de lente meestal op 22 september. Tijdens de lente worden in de noordelijker streken van het noordelijk halfrond de bomen veel groener en gaan veel planten bloeien; geleidelijk wordt het warmer en wordt de kans op vorst kleiner.

Astronomische lente
Het begin en einde van de lente (20 of 21 maart – 20 of 21 juni) is bepaald op basis van een afspraak. Astronomisch gezien begint de lente als de dag en de nacht even lang zijn. Tijdens de lente worden de dagen steeds langer. Deze lentenachtevening treedt op rond 20 maart op het noordelijk halfrond en rond 23 september op het zuidelijk halfrond. De zon gaat dan door het lentepunt en de dag en de nacht zijn ongeveer even lang. De lente eindigt met de zomerzonnewende (rond 21 juni op het noordelijk halfrond en 21 december op het zuidelijk halfrond). Dat is het moment dat de zon het hoogste aan de hemel staat.

Meteorologische lente
Om praktische, maar ook klimatologische redenen begint de meteorologische lente op een vaste datum op 1 maart op het noordelijk halfrond en op 1 september op het zuidelijk halfrond. Deze duurt dan respectievelijk tot 1 juni en 1 december.

Een van de eerste internationale weerorganisaties onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor, de Societas Meteorologica Palatina besloot in 1780 om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen. Sindsdien duurt de lente dan ook drie maanden.

Bron: Wikipedia

Foto’s: © Bram van Broekhoven

bedankt / thanks
signature

9 reacties op “Lente / Voorjaar”

prachtige foto’s van die voorjaarsbloeiers Bram

het is wel nog winter en daar heb ik niets op tegen, maar dat eentonige grijze weer…

een beetje zon zou wonderen doen..

de natuur is er klaar voor en ik ook…

groeten

Mooi, Bram. Ik denk dat we intussen allemaal wel klaar zijn met dat grauwe winterweer. Laat de kleurenpracht van het voorjaar maar losbarsten.
Hier hadden we vandaag eindelijk weer eens wat zon, reden genoeg om even de actuele stand van zaken m.b.t. de sneeuwklokjes te tonen. Echt veel kleur brengen die nog niet natuurlijk, maar het begin is er.

Reacties zijn gesloten.