Categorieën
Haven Landschap Mensen Overige Architectuur Portfolio Slide

Livorno Toscane Italy

Livorno Toscane Italy

Livorno Toscane Italy

Livorno Toscane Italy

Livorno Toscane Italy

5X7D2032

5X7D2048

5X7D2049

5X7D2058

5X7D2072

5X7D2076

5X7D2078


Livorno is een havenstad aan de Ligurische Zee aan de westelijke rand van Toscane, Italië.
Het is de op twee na grootste havenstad aan de westkust van het land, en hoofdstad van de gelijknamige provincie. In 2001 had de stad 148.143 inwoners.

Geschiedenis

De stad is de jongste grote stad in Toscane. Begin 15e eeuw was het niet meer dan een vissersdorpje in de republiek Pisa. Door verzanding van de natuurlijke haven van Pisa moest naar een alternatief gezocht worden en dit werd gevonden in Livorno, 15 kilometer zuidelijker. Bij de nieuwe haven werd een stad gebouwd in de vorm van een vijfpuntige ster.

Tijdens de renaissance onder de Medici, vanaf de 16e eeuw was de stad belangrijk, en kende zij veel hoogtepunten. Aan het einde van de 18e eeuw werd de stad uitgebreid door Leopold II, groothertog van Toscane, waar Livorno onder viel tot de Italiaanse eenwording. Livorno groeide hiermee tijdelijk uit tot de tweede stad van het huidige Italië. De groothertog opende de stad tevens voor buitenlandse handelslieden. Onder Ferdinand I werd het vanaf 1590 een vrijhaven, en de stad bleef dit tot 1860, toen zij deel werd van het koninkrijk Italië.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Livorno verschillende keren gebombardeerd, waarbij zowel strategische doelwitten als de haven en de olieraffinaderij ernstig werden beschadigd. Verder leden veel historische monumenten, onder meer een kathedraal en een synagoge, schade.

Bron: Wikipedia


Foto’s: © Bram van Broekhoven

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

8 reacties op “Livorno Toscane Italy”

hihi .. die stoere vissers trekken mijn aandacht, bram! 😀

ondanks de woelige zee stralen je foto’s zoveel rust uit ..

‘t is hier heerlijk herinneringen ophalen, bram, bij die knappe foto’s van jou! 😀

een prachtige en interessante reeks Bram..

subliem licht in de tweede foto…

het paviljoen oogt heel mooi, maar de foto van de vismarkt heeft toch mijn voorkeur..

prettige dag

Wat een prachtig licht heb je ‘gevangen’ op deze foto’s met name de tweede en voorlaatste foto vind ik geweldig mooi. Die vismarkt ook geweldig, stoere zeebonken en leuk de dadels in de palmen. De opspattende golven….heerlijk en prachtig de foto van de boulevard, heel mooi standpunt! Kortom een serie om van te smullen, die je echt in de vergroting moet bekijken!

Reacties zijn gesloten.