Categorieën
Historisch Kastelen Portfolio Slide

Middeleeuws kasteel Cannenburch

Middeleeuws kasteel Cannenburch

Medieval Castle Cannenburch

Middeleeuws kasteel Cannenburch

5X7C7619

5X7C7623

5X7C7626

5X7C7634

Middeleeuws kasteel Cannenburch

5X7C7645

5X7C7653

5X7C7655

Middeleeuws kasteel Cannenburch

5X7C7664


Het van oorsprong middeleeuwse kasteel Cannenburch ligt in een prachtig oud parkbos met weilanden en vijvers.
Het kasteel kan worden bezocht, in de omgeving kan worden gewandeld en gefietst.

Het kasteel is gebouwd op de restanten van een eerder kasteel, waarvan de vroegste vermelding uit 1365 stamt. Sporen van dit vroegere versterkte huis zijn nog te zien in de kelder van het huidige kasteel. In 1543 werd De Cannenburgh het bezit van maarschalk Maarten van Rossum. Hij liet de ruïne tot een statig slot herbouwen, maar overleed in 1555, voor het kasteel klaar was. Zijn opvolger, Hendrik van Isendoorn, voltooide het bouwwerk.

Nadat op 5 juni 1881 Charlotte Theodora Maria Alexandrina barones van Oldeneel tot Oldenzeel was overleden, zij was de weduwe van Fredericus Carolus Theodorus van Isendoorn à Blois (Vaassen, 23 augustus 1784 – de Cannenburgh, 9 december 1865), de laatste telg van het geslacht D’Isendoorn à Blois, werd de gehele inboedel door de erfgenamen naar elders overgebracht[1]. Haar bezittingen werden verdeeld onder de familieleden. Het kasteel dreigde te worden afgebroken, maar kon verkocht worden aan Eduard baron van Lynden. De laatste particuliere eigenaar was Richard Cleve. Na de oorlog werd het kasteel in beslag genomen door de Nederlandse Staat, waarna het in 1951 voor een symbolisch bedrag werd verkocht aan de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Tussen 1975 en 1981 werd het kasteel gerestaureerd en, met behulp van diverse schenkingen, opnieuw ingericht. In 2006 kon de stichting op een veiling in Brussel een groot deel van de inboedel terugkopen. Het ging hierbij om zilverwerk, paardendekens, meubelstukken en een familievaandel uit 1759.

Cannenburgh of Cannenburch
De naam van het kasteel wordt vaak op twee verschillende manieren geschreven, welteweten Cannenburgh en Cannenburch. Over de juiste schrijfwijze zijn de meningen verdeeld, zo schrijft de Stichting Vrienden der Gelderse Kasteelen het op haar website met “ch”. Als men de Cannenburgh-route volgt, ziet men dat dit ook met “gh” geschreven is. Zo wordt de Cannenburgh ook op de oude plattegronden (zoals hieronder aangegeven) met “gh” op het eind aangegeven. Ook in het dorp Vaassen zijn allerlei verwijzingen met “gh”, dus dit wordt ook gezien als de enige juiste spelwijze.

Bron: Wikipedia

Foto’s: © Bram van Broekhoven

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

10 reacties op “Middeleeuws kasteel Cannenburch”

Hi Bram,

Wat leuk om ook jouw foto’s van Kasteel Cannenburgh te zien. Mooi hoor, zoals je het kasteel gefotografeerd hebt.
Het is onze bedoeling om nog een keertje terug te gaan en dan verder te lopen dan alleen tot aan de voorkant van het kasteel. Helaas ging dat deze keer niet vanwege mijn heup. Maar nu ik een nieuwe heup heb, kan ik mij weer helemaal uitleven met het maken van foto’s! 🙂

Groetjes en een fijn weekend!
Annette

Knappe standpunten heb je uitgekozen Bram!
Prachtige reeks, waarvan foto 10 een mooi algemeen beeld geeft!
Gr.
P-TER

een mooie impressie van dit waterkasteel Bram..

en de interessante uitleg maakt dit logje helemaal af

prettige dag gewenst

Mooie serie van dit prachtige kasteel. Ik herken het meteen, ben er vroeger wel eens een paar keer geweest. De derde foto is een hele fraaie!

Reacties zijn gesloten.