Middeleeuws Kasteel Renswoude
En directe omgeving en gebouwen
Medieval Castle Renswoude

Foto’s: © Bram van Broekhoven
Kasteel Renswoude, vroeger Borchwal, is een kasteel en ridderhofstad en bijbehorend landgoed bij Renswoude in de Nederlandse provincie Utrecht.
Waarschijnlijk dateert het eerste huis uit einde 14de eeuw. Wellicht wijst de naam op een borgwal die om het kasteel heeft gelegen.
In 1654 werd het versterkte huis, dat in de 17e eeuw ‘Borchwal’ werd genoemd, in opdracht van Johan van Reede gesloopt en vervangen door het landhuis naar ontwerp van Ghijsbert Theunisz. van Vianen en Peter Jansz. van Cooten. Het huidige huis in Hollands-classicistische stijl is waarschijnlijk op de middeleeuwse fundamenten gebouwd.
De tuin is een typische Engelse landschapstuin (Romantische periode). Deze tuinen kenmerken zich door een weelderige begroeiing, maar op elk punt in de tuin moet je een doorkijk hebben, naar het centrum, oftewel het kasteel. Helaas is de provinciale weg, Renswoude – Veenendaal, hier ooit dwars doorheen aangelegd. Hierdoor lijkt het alsof de tuin uit 2 stukken bestaat. De personeelswoningen staan nu ook langs deze weg, maar behoorden echter bij deze Heerlyckheid, zoals het kasteel met zijn landerijen werd genoemd.
Bron: Wikipedia
Renswoude
Renswoude (betekenis: Rhenen-s woude, uit de tijd dat dit grondgebied nog bij Rhenen hoorde), is een gemeente en plaats in de Nederlandse provincie Utrecht. De gemeente ligt in de Gelderse Vallei en op het grondgebied ligt de solitaire Emminkhuizerberg.
Geschiedenis
Al in 855 werd Renswoude als silva Hrenhem (het Rhenense woud) genoemd in een oorkonde. De nederzetting Renswoude is echter veel minder oud. Die ontstond eigenlijk pas rond 1400. Renswoude bestond toen uit een versterkt huis, de Borgwal genaamd, en een aantal verspreid liggende boerderijen. In 1638 stichtte Johan van Reede een dorp bij de voormalige Borgwal. Dit bestond uit de huidige Dorpsstraat, met hierlangs wat lintbebouwing. Hiernaast ontstonden er nog twee achterwegen, de huidige Molenstraat en de Kerkstraat. Ook liet Van Reede het kasteel Renswoude (1654) en de koepelkerk (1639, naar een ontwerp van Jacob van Campen) bouwen.
In 1674 werd Renswoude een zogenaamde “Hooge en vrije heerlijkheid,” een gebied met een eigen onafhankelijke rechtspraak. Uit deze heerlijkheid werd in 1795 de gemeente Renswoude gevormd. Pas in 1818 werden de grenzen van de gemeente officieel juridisch vastgesteld. Het was echter al eeuwen duidelijk hoe de grenzen liepen.
Bron: Wikipedia
Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr … Panoramio … Ipernity … Picasa
8 reacties op “Middeleeuws Kasteel Renswoude”
Deze kastelen is werkelijk heel mooi. IK heb deze zo mooi gezien. Prachtig serie foto’s heb je gemaakt. Echt puur genieten om te mee te maken.
Groetjes..
een schitterende omgeving en wat een prachtig waterkasteel. Fantastische foto’s weer…
Hello Bram wéér een snoepreeks Prachtig onderhouden of komt het door Jouw fotografie ? Wel een mooie omgeving Grts
Wow – what impressive and beautiful buildings and photos.
je toont het kasteel in al zijn glorie, bram!
hoe bijzonder om zien, dat de achterkant totaal verschilt met de voorkant! 😉
aan rijkdom was hier geen gebrek! 😀
Mooie serie van dat fraaie kasteelcomplex, Bram. Je hebt zowel het kasteel als de bijbehorende woningen en de waterpartijen hier weer mooi in het zonnetje gezet.
een fraai klassiek waterkasteel Bram..
de bepleisterde achtergevel geeft er iets speciaals aan..
ik vraag me af voor wat het gebouw nu gebruikt wordt..
prettige dag Bram
Mooi zeg! Verrassend die witte achterkant, mooi gespiegeld in het water. Je hebt er een topserie van gemaakt!