Categorieën
Landschap Molens Slide

Molenlanden in de Alblasserwaard (1)

Molenlanden in de Alblasserwaard (1)

Simav

Een mooie zomerse dag voorspeld 2 Juli 2019.
Heb daarom de fiets meegenomen naar de Alblasserwaard.
En heb daar van Simav een molen fietsroute Midden gefietst.

Route

Deze route handmatig over gezet naar route.nl
om ook met behulp van mijn route app deze te kunnen fietsen.

Wordt vervolgt.

Peilmolen (foto 1)

De Peilmolen in Oud-Alblas is in 1818 gebouwd ter bemaling van de Zuidzijderpolder. De molen die een in 1817 afgebrande wipmolen verving was tot 1881 een peilmolen of seinmolen, dat wil zeggen dat deze molen door middel van seinen naar andere molens in de omgeving het peil aangaf. Een ijzeren scheprad met een middellijn van 5,90 meter maalt het water uit de polder. In 1971 is de molen toen officieel buiten gebruik gesteld. De Peilmolen wordt bewoond en is niet te bezichtigen. Sinds 1968 is de Peilmolen eigendom van de SIMAV.
Bron: Wikipedia

Dieselgemaal polder Sliedrecht (foto 4)

Het dieselgemaal van de polder Sliedrecht heeft dienst gedaan van 1923 tot 1978. Vanaf 1978 houdt een elektrisch gemaal dat direct naast het dieselgemaal is gelegen het water van de polder Sliedrecht op peil. In de directe nabijheid staat nog de romp van een van de ronde poldermolens die in vroeger jaren dienst gedaan hebben. Het oude stoomgemaal dat als voorganger van het dieselgemaal voor de bemaling zorgde is helaas verdwenen.

Stadhuis van Nieuwpoort (foto 18 en 19)

Stadhuis. Statig bouwwerk, gedateerd 1697, op rechthoekig plattegrond en bekroond door een omlopend schilddak met open koepeltorentje. De eenvoudige, bakstenen gevels hebben kroonlijsten, die op de hoeken gekornist zijn boven gemetselde hoekdammen. Smalle vensters met oude kozijnen, luiken en kleine roedenverdeling.

Stadhuis van Nieuwpoort

Omschrijving

De voorgevel bezit een bordes met balusterhek, een eenvoudige deuromlijsting me pilasters, waarboven een venster, welks onderhelft wordt ingenomen door een rijk gesneden borstwering en aan weerszijden hiervan een wapen in cartouche. Dakkapel met wijzerplaat. Het op een overkluizing van de Haven gebouwde stadhuis heeft aan de achterzijde een waaggebouw met gezwenkte topgevel.
bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Meer Foto’s / More Photos: Flickr500pxYouPicInstagram

TIP!

Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen.
You can also scroll with the arrow keys after enlargement.

INFO!

Als je de foto vergroot bekijkt staat er meestal ook nog extra info bij de foto.
If you view the photo enlarged, there is usually also extra info with the photo.

Molenlanden in de Alblasserwaard (1) Molenlanden in de Alblasserwaard (1)

11 reacties op “Molenlanden in de Alblasserwaard (1)”

Hallo baram,
ik ben nog nimmer in de Alblasserwaard geweest en ieder jaar hebben we het daar weer over/. Toch is het er nog steeds niet van gekomen.
Ik zie hier echt hele mooie en sfeervolle foto’s voorbij komen. Molens, landschappen en fraaie luchten. Ook de bijzondere panden die je hebt gefotografeerd zijn ook supermooi vastgelegd. Echt weer even heerlijk genieten.
Groet, Helma

Geen molens moeten missen vandaag 🙂 . Volop ervan genoten en de prachtige andere vlinders, zeezichten en architectuur. NL is toch een mooi land hoor!

Heerlijk gevarieerd blog! Schitterend die molens in de mooie landschappen. Mooie natuur en prachtige monumenten. Het is weer genieten hier!

groetjes van Ank

Bram weer een hele mooie serie foto’s, wat is Nederland toch een mooi land wanneer je er oog voor hebt en dat heb jij zeker.

De mooie wolken partijen zijn schitterend.

Nog een fijne dag, groetjes Erica

Wat is daar heel mooi om doorheen te wandelen. Mooi gebied. Molen staat mooi op de foto’s. Vlinder kon je net foto van maken. Prachtig van kleur. Ziet overal groen eruit. Echt genieten hier. IK heb genoten. Fijne dag gewenst. Groetjes van ons.

Reacties zijn gesloten.