Categorieën
Landschap Lente Molens Slide

Molenroute Noord-Holland vervolg

Molenroute Noord-Holland vervolg

Deel één van deze serie: Molenroute Kop van Noord-Holland

Mei begon zo als April eindigde heel grijs.
Ik was in Noord-Holland om wat mooie routes te fietsen.
Routes was niks mis mee, maar het weer was heel grijs en somber.
Anders dan wat de weer profeten hadden voorspeld.

De Kaagmolen

De Kaagmolen is een poldermolen die in 1654 gebouwd is voor bemaling van de Kaagpolder (Spanbroek). Deze molen staat niet bij het bekende De Kaag (op de grens van de provincies Zuid- en Noord-Holland), maar in het buitengebied van Opmeer, in De Kaag (Spanbroek) (een polderbuurt die in de 19e eeuw als een zelfstandige plaats werd gezien).

Molenroute Noord-Holland vervolg

Stoomgemaal

In 1854 is de Kaagmolen voorzien van een vijzel. In 1879 werd naast de molen een stoomgemaal geplaatst, dat als hulpgemaal fungeerde; de hoofdbemaling werd door windkracht gedaan. In 1959 is de stoommachine in het nu nog steeds bestaande gemaal door een dieselmotor vervangen.

Berkmeermolen

De Berkmeermolen is een in 1608 gebouwde poldermolen, die in 1803 werd verplaatst van de oorspronkelijke locatie bij Hensbroek naar de huidige locatie in Berkmeer bij Obdam. In 1877 werd een hulpstoomgemaal bijgeplaatst, dat in 1925 werd geëlektrificeerd. De molen werd daarna ontdaan van zijn roeden. De molen stond tot 1941 werkloos. In dat jaar is de Berkmeermolen weer maalvaardig gemaakt en sindsdien draait de molen regelmatig.

Grondzeiler

De Berkmeermolen is een rietgedekte achtkantige molen van het type grondzeiler. De kap van de molen is voorzien van een kruiwerk met houten rollen, dat van binnen gekruid wordt. De molen is, zoals meer Noord-Hollandse poldermolens, een binnenkruier. De Berkmeermolen is voorzien van een Vlaamse vang.

Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500pxInstagram …

TIP!

Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen.
You can also scroll with the arrow keys after enlargement.

Molenroute Noord-Holland vervolg Molenroute Noord-Holland vervolg

9 reacties op “Molenroute Noord-Holland vervolg”

Hallo Bram,
Wat een heerlijke serie foto’s en grijs nee,
het zijn schitterende foto’s en de bollenvelden zijn mooi rood. 🙂
Ik heb genoten van je rondreis en wat is
Nederland toch een heel mooi land.

Nog een fijne avond, Erica

Ondanks het grijs begin toch weer een straffe reeks Bram Mooi ! Grts

Natuurlijk jammer van het grijze weer, kleuren spreken zoveel meer bij wat blauwe lucht maar ja, het is een omstandigheid die je niet kunt beïnvloeden en je foto’s zijn er zeker niet minder om. Prachtige serie is ook dit weer, echt genieten!

Ik vind het zo leuk om te lezen Bram dat je hier geweest bent 🙂 Spanbroek is een klein kwartiertje bij mij vandaan dus je zat vlakbij 🙂 Ik vind het fijn te lezen dat je van deze molentocht hebt genoten en eerlijk is eerlijk, het is ook een prachtige route die je ons voorschoteld 😀

Hartelijke groet,
Helma

Grijs, maar daarom zeker niet minder mooi of sfeervol. Het wandelt en fiets natuurlijk lekkerder als het zonnetje regelmatig tussen witte wattenwolken door gluurt. En landschapsfoto’s gaan er wat meer van sprankelen, maar dit is wel zoals ons land zich ook vaak toont. Ik heb er weer van genoten, het is een fijne rondgang langs al die mooie molens en (stolp)boerderijen.

Reacties zijn gesloten.