Categorieën
Bloemen Landschap Lente Slide

Mooie Betuwe Lentedag

Mooie Betuwe Lentedag

Spring in the Betuwe

Ook dit blog is niet recent gefotografeerd, maar uit het archief.
Die dag vroeg opgestaan, om de zonsopkomst te zien in de Betuwe.

Lente in de Betuwe

Lente in de Betuwe

Lente in de Betuwe

Lente in de Betuwe

img_5d_14037

img_5d_14057

Mooie Betuwe Lentedag

Mooie Betuwe Lentedag

Mooie Betuwe Lentedag

Mooie Betuwe Lentedag

img_5d_14203

img_5d_14216

img_5d_14331

img_5d_14351

Foto’s: © Bram van Broekhoven

De Betuwe is een streek in de Nederlandse provincie Gelderland, gelegen tussen de rivieren de Waal in het zuiden en de Nederrijn en de Lek in het noorden.

De landstreek Betuwe bestaat uit drie delen: de Over-Betuwe; de Neder-Betuwe en de Tielerwaard. De landstreek valt onder twee Gelderse bestuursregio’s: Arnhem-Nijmegen en Rivierenland. De Betuwe bestaat uit negen gemeenten: Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Lingewaard, Neder-Betuwe, Neerijnen, Overbetuwe en Tiel, alsmede de tussen de Rijn en de Waal gelegen delen van de gemeenten Arnhem en Nijmegen. Voor de aanleg van het Pannerdensch Kanaal behoorde ook het grondgebied van de gemeente Rijnwaarden tot de Betuwe.

Het kanaal en rivier de Linge stroomt van oost naar west door de Betuwe. De stad Tiel heeft de belangrijkste regiofunctie in rivierenland. Andere grotere plaatsen zijn Culemborg, Elst, Huissen en Geldermalsen. De Betuwe staat vooral bekend om zijn grootschalige tuinbouw, waaronder de fruitteelt (appels, peren kersen). De oorzaak van dat landgebruik ligt in de geologie en bodemgesteldheid van het gebied. De Betuwe bestaat uit een afwisseling van oude stroomgeulen, de stroomruggen aan weerszijden daarvan en de komgronden verder van de rivier vandaan. Deze oude rivierlopen zijn verscheidene plekken in het landschap, ook binnendijks, herkenbaar. Met name de stroomruggen met wat zandig materiaal, waren geschikt voor tuinbouw en fruitteelt en vormen de beste landbouwgronden van Nederland.

Over de herkomst van de naam Betuwe bestaat discussie. Zo wordt gesteld dat het woord Betuwe oorspronkelijk ‘goede grond’ betekent. Dat staat tegenover de Veluwe: ‘slechte grond’. Die verklaring is echter door wetenschappers verworpen. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat de naam afgeleid is van de Bataven, die in dit gebied hun kernland zouden hebben gehad.

Meer Foto’s op / More Photos on: FlickrPanoramioIpernityPicasa

bedankt / thanks
signature

9 reacties op “Mooie Betuwe Lentedag”

Schitterende archiefbeelden Bram, ja vroeg opstaan loont, dat kan je wel degelijk zien aan je prachtige foto’s!
Een prachtig voorjaarreeks!
Nog een fijne avond
Groetjes

Vroeg opstaan is nog altijd niet mijn sterkste kant, daarom ben ik blij dat jij dat wel redt, zodat wij kunnen meegenieten van deze prachtige explosie aan voorjaarskleuren in het Brabantse land.

De eerste foto vind ik supermooi, daarmee niets ten nadele van de andere prachtige foto’s die je hier laat zien. Het is weer een schitterende serie.

schitterend Bram, dat is een feest, zo vroeg in de morgen als de wereld wakker wordt,
hoe kun je nou zoveel moois zolang verborgen hebben gehouden 🙂
‘t is me een raadsel 🙂

Reacties zijn gesloten.