Natuurgebied Kabbelaarsbank Port Zélande

Natuurgebied Kabbelaarsbank Port Zélande

Nature area Kabbelaarssbank Port Zélande

De Kabbelaarsbank is een natuurgebied dat halverwege de Brouwersdam ligt, tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Deze zandplaat, was van oudsher een ondiepte in het Brouwershavense Gat, die bij eb droogviel. Bij de aanleg van de Brouwersdam in 1971, werd een deel van de Kabbelaarsbank opgehoogd en gebruikt als werkeiland. Na de afsluiting van de Grevelingen van de Noordzee, waardoor er geen eb en vloed meer was, kwam ook het lager gelegen gedeelte van de zandplaat voorgoed boven water. Om het zand vast te houden werden stuifschermen geplaatst zodat duintjes ontstonden. Het inzaaien van gras voorkwam verdere verstuiving. vervolgens werd in 1974 een bos aangeplant. Zo ontstond in de loop der jaren een gevarieerd natuurgebied.

Aan het eind van de jaren tachtig zijn door het natuurgebied twee wandelroutes aangelegd. Deze routes gaan door het bos, via de duinen, over bloemweides en langs kreken. Her en der zijn interessante doorkijkjes naar de Grevelingen. Bovendien komt u op beide wandelingen een vogelkijkscherm tegen zodat ook het vogel leven op het water te zien is.

Bron: Wikipedia

Port Zélande is een voormalig Gran Dorado-park en wat deel uitmaakt van Center Parcs. Het park is gelegen in Zuid-Holland aan de oostzijde van de Brouwersdam, aan het Grevelingenmeer, tussen de eilanden Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland en Schouwen-Duiveland in Zeeland. De bouwstijl van het park imiteert een Zuid-Frans vissersdorp. Het complex heeft een oppervlakte van ongeveer 27 hectare (waaronder 5 ha. camping) en het telt ruim 700 bungalows.

Op 5 mei 1990 opende projectontwikkelaar Rene Coltof bungalowpark Port Zélande. In eerste aanleg was de bouw een particulier project, maar gaandeweg werden aanleg en exploitatie aan Gran Dorado overgedragen. Op het park werd een Gran Place gerealiseerd, waarin een supermarkt, snackbar, souvenirshop, bijouterie en enkele restaurants waren gevestigd. Tevens kwam er op het park een subtropisch zwembad met daarin onder andere een golfslagbad, whirlpool en twee waterglijbanen.

In 2001 werd bekend dat de eigenaar Pierre & Vacances Gran Dorado met de voormalige concurrent Center Parcs wil laten fuseren en in 2002 werd dit een feit. De Nederlandse Mededingingsautoriteit dwong Pierre & Vacances tot een zekere reorganisatie, waarbij zowel van Center Parcs als van Gran Dorado bezittingen werden afgestoten. Port Zélande was een van de parken die overging naar (toen nog) Center Parcs-Gran Dorado.

Meer info en bron: Wikipedia

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500pxInstagram …

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

Natuurgebied Kabbelaarsbank Port Zélande Natuurgebied Kabbelaarsbank Port Zélande Natuurgebied Kabbelaarsbank Port Zélande

12 Responses to “Natuurgebied Kabbelaarsbank Port Zélande”

 1. Berend schreef:

  Fraaie opnames en een gaaf gebied om te wandelen met camera Bram

 2. Helma schreef:

  Hoi Bram,
  een prachtige reeks met foto’s. Je eerste foto geeft een prachtig uitzicht met een mooie dipte. De tweede is echt super. Dat geel knalt eruit en mag ik ook graag zien 🙂
  Mooie natuur daar en veel mooie flora en fauna. Een prachtige plek om te zijn.
  Groetjes, Helma

 3. willyduvel schreef:

  Heel mooi gebied Bram Die doorkijk heel mooi he Grts

 4. ladyfi schreef:

  Wonderful nature shots.

 5. Anna schreef:

  Wat een heerlijke serie weer Bram!!
  Heel mooi en dan die blauwe lucht… ook al willen we nu wolken en regen, is dit toch prachtig…
  Lieve genietgroetjes , Anna :-))

 6. willy schreef:

  een natuurgebied waar ik graag zou wandelen Bram…

  een prachtige reeks toon je ons hier

  prettige dag

 7. klaproos schreef:

  een heel mooi gebied om te wandelen Bram, ook hier weinig insecten zie ik wel,
  ik vraag me af hoeveel vogels er onder lijden omdat er zo weinig zijn om te voeren ?
  het baart me zorgen..

 8. Je hebt jezelf weer weten te overtreffen met deze prachtige serie, Bram. Van kleine bloemetjes tot weidse landschappen het klopt allemaal, in een mooi afwisselend ritme.

 9. Prachtig gebied is dit.
  Mooie opnamen
  Hier was ik nog nooit, dus lekker meegelopen en niet te geloven zoveel rust na het toch wel drukke Port Zélande

 10. joke schreef:

  Jij weet al de mooiste plekjes in NL te vinden hé!

 11. Ank schreef:

  Wat is het daar mooi Bram en je hebt er een schitterende reeks foto´s van gemakt. Foto 6 vind ik het mooist, zó idyllisch!

 12. Yova schreef:

  Deze natuur gebied is zeker heel mooi om te zien. Lekker rustig om te wandelen. Je ziet zoveel verschillende wilde bloemen. Ganzen zijn zo leuk om te zien op de foto. Vlinder heb jij mooi fotografeert Bram. Deze natuurgebied is zeker moeite waar om te kijken. Ik wens jou mooie week toe!
  Groetjes,

comments-bottom