Categorieën
Molens

Noletmolen (2005), Schiedam

Noletmolen (2005), Schiedam

Noletmolen (2005), Schiedam

Noletmolen (2005), Schiedam

De Nolet is met een hoogte van meer dan 42 meter de grootste molen ter wereld. De laagste vloer van de molen steekt 1,7 meter onder water en de voet heeft een doorsnede van 15,50 meter. Het metselwerk van de romp bestaat uit een kleine 400.000 ijsselsteentjes. De aërodynamische wieken hebben het uiterlijk van traditionele wieken. In de kap, die tien procent hoger is dan die van de traditionele Schiedamse brandersmolens, wordt de windkracht omgezet in energie die vervolgens in de distilleerderij wordt gebruikt bij de productie van Ketel 1 Jenever en Ketel One Vodka.

  • Tiende zolder Kap die 360 graden kan draaien met de aërodynamische wieken
  • Negende zolder Niet toegankelijk voor publiek. Hier bevindt zich de installatieruimte voor de elektronische besturing van de molen
  • Zevende en achtste zolder Deze zolders zijn evenals de zesde verdieping beschikbaar als expositieruimten. Vanaf de zesde zolder is er geen stenen trap meer in de ‘dubbele kegel’ waardoor de ruimtes ook relatief groot blijven.
  • Zesde zolder Hier kan de bezoeker naar de balie buiten, via één van de vier deuren. De deuren gaan echter alleen open, wanneer de bezoeker is aangemeld en de wieken automatisch tot stilstand zijn gebracht. Zolang de wieken draaien, zijn alle deuren naar buiten vergrendeld.
  • Vijfde zolder Vergaderruimte
  • Vierde zolder Toiletten en technische ruimte waar o.a. de installaties voor airco en verwarming zijn te vinden
  • Tweede en derde zolder Het theater verdeeld over twee verdiepingen. Als een heus theater opgezet met een balkon, voetverlichting en warm rood interieur. Het podium en de prima akoestiek maken de zaal eveneens geschikt voor lezingen en presentaties.
  • Eerste zolder De vide van de ontvangstruimte met zich op tafeltjes en stoelen beneden en een plafond met duizenden lichtjes. Op deze verdieping is ook een buitendeur die de bezoeker op de kruidenzolder van de distilleerderij brengt.
  • Begane grond Ontvangstruimte voor relaties van Distilleerderij Nolet met daarin o.a. een flatscreen, waarop te zien is hoeveel energie er op dat moment wordt geproduceerd door de molen. Hiervandaan kun je met de stenen trap of de lift omhoog tot en met de balie.
  • Kelder Toiletten, technische installaties en liftschacht.

Bedankt voor je bezoek, en een prettige dag verder.
Thanks for your visit, and have a nice day.

7 reacties op “Noletmolen (2005), Schiedam”

Reacties zijn gesloten.