Categorieën
Goeree-Overflakkee Paddenstoel Slide Zonsondergang Zonsopkomst

November zonsopkomst en zonsondergang

November zonsopkomst en zonsondergang


November (ook wel: slachtmaand, bloedmaand, nevelmaand) is de elfde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender, en heeft 30 dagen. De naam komt van het Latijnse novem, wat “negen” betekent. November was oorspronkelijk de negende maand van het jaar, omdat het Romeinse kalenderjaar tot 153 v.Chr. op 1 maart begon. In historische bronnen tot midden in de 19e eeuw wordt de maand dan ook wel als 9ber afgekort.

Zonsopkomst of zonsopgang is het moment waarop het eerste stukje van de zon boven de oostelijke horizon verschijnt. Door breking in de atmosfeer ziet men de zon hoger dan ze in werkelijkheid staat, en door reflectie is het al licht voordat de zon zichtbaar wordt. De ochtendschemering of dageraad is de periode tussen het verschijnen van het eerste licht en het moment dat de zon zelf boven de horizon uitkomt. De zonsopkomst wordt vaak gezien als het begin van de dag. De nacht daarentegen begint pas als de zon helemaal onder de westelijke horizon verdwenen is.

Zonsondergang is het moment waarop de zon onder de horizon verdwijnt. De zon is pas ondergegaan op het moment dat de hele zonneschijf niet meer te zien is, waardoor de dag gemiddeld iets langer is dan de nacht (de nacht begint pas als de zon helemaal onder is en eindigt al op het moment dat het eerste stukje zon te zien is). Door reflectie in de atmosfeer blijft het nog wel enige tijd licht waardoor zonsondergang niet gelijkstaat aan het moment wanneer het donker wordt. De tijd tussen het moment waarop de zon al onder is, maar het nog niet helemaal donker is, heet schemering: schemering is een overgang en zonsondergang is een moment. Het duurt 3 tot 4 minuten vanaf het moment dat het eerste randje van de zon achter de horizon verdwijnt tot aan de ondergang, ten gevolge van de diameter van de zon (0,53°). Deze duur is afhankelijk van seizoen en breedtegraad van de waarneming; vanaf de evenaar duurt het iets meer dan 2 minuten. Het einde van de dag wordt vaak gezien als het moment waarop de zon onder gaat.

Foto’s: © Bram van Broekhoven


Meer Foto’s op / More Photos on: Flickr500px

bedankt / thanks
signature

TIP! Je kunt na vergroten ook bladeren met de pijltjes toetsen
TIP! You can also after increase scroll with the arrow keys

November zonsopkomst en zonsondergang November zonsopkomst en zonsondergang November zonsopkomst en zonsondergang

BewarenBewaren

9 reacties op “November zonsopkomst en zonsondergang”

Hoewel de zonsopkomst al heel mooi is ga ik in deze serie toch voor de geweldige zonsondergang. Ik werd er helemaal stil van. Bij iedere volgende foto weer een verrassend pallet aan kleuren.

Als je deze hele serie op één dag hebt gemaakt, dan heb je de dag weer goed meegenomen. Het is van zonsopkomst tot zonsondergang weer een mooie, kleurrijke serie geworden, waarin ook je oog voor detail weer niet ontbreekt.
Ik heb me wel eens verbeeld dat het licht bij een buienlucht rond zonsondergang in november op zijn mooist is. Maar dat zal allicht verbeelding zijn …

een prachtige kleurrijke reeks Bram..

naar de voorlaatste foto kan ik wel blijven naar kijken..

een “top-reeks” ..

prettige dag gewenst

Reacties zijn gesloten.